Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 12 d’octubre del 2011

Anthyllis tetraphylla L.


NOMS: Trèvol de mamella de vaca. Fisantil·lis. Llentia silvestre. Petadors.  Cast. Trébol de pezón de vaca , Hierba capitana. Antilis de cuatro hojas.  Francés: Anthyllide à quatre feuilles. Italià: Vulneraria annuale. Anglés: Bladder Vetch. Alemany: Blasen-Wundklee

Flors amb el característic calze globós
SINÒNIMS: Physanthyllis tetraphylla  (L. ) Boiss.;  Tripodion tetraphyllum (L.) Fourr.;  Vulneraria tetraphylla (L.) Guss.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietea. Prats secs i erms, herbassars, clarianes de matollars, amb preferència pel substrat calcari, fins els mil metres d’altitud.

És una planteta que creix arran de terra
FORMA VITAL: Teròfit: una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Petita herba pilosa, postrada, de fins 50 cm de llargària, amb tiges que es ramifiquen des de la base radialment. 

Fulles amb folíols molt irregulars
Fulles imparipinnades amb folíols molt diferents entre ells i curt pecíol. El folíol terminal és obovat i molt més gran.

Flor papilionàcia amb les ales grogues
Flors arran de terra, hermafrodites, pentàmeres amb la típica morfologia papilionàcia, amb la carena groga i la quilla blanca. Calze és tubulós, amb pèls i acrescent, sembla inflat; cinc dents molt més curtes que el tub. 10 estams. Ovari súper amb un estil acabat en dos estigmes. Floreix des del març a juliol.

Fruit en llegum cobert de pèls i amb dues granes, dins del calze persistent
Fruit en llegum oblong, constrenyit al centre, pelut i petit, amb dues granes.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Hi ha òrgans vegetals que continuen creixent una vegada ja està format i, aleshores, reben el nom de acrescents. És el cas del calze d’aquesta espècie.

El folíol terminal és molt més gran que els altres.
SABIES QUE... el nom del gènere Anthyllis procedeix del grec anthýllion, -ou, que significa floreta, i de ánthos, -ous, que vol dir flor. El específic tetraphylla significa quatre fulles.
La part més característica de la planta és el calze, molt pilós i vesicular, i és  el responsable del símil amb les glàndules mamàries dels mamífers.

Família Leguminosae, (Fabaceae, Papilionaceae)



Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...