Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 13 de novembre del 2011

Convolvulus arvensis L.


NOMS: Corriola. Campaneta. Corretjola de conradís. Campanella. Occità: Correjòla, Courrejolo, Tirasseto. cast. Campanilla de pobre. Corregüela menor. Garrotilla. Manto blanco. Basc: Esquiluntza. Belarrlatz. Sapabelarr. Txurrutx. Ezkerte beltza. Port. Verdeselha. Garriola. Italià: Vilucchio comune. Francés: Liseron des champs. Petit Liseron. Vrillée.  Anglés: Bearwind. Field Bindweed. Ropebind. Alemany: Ackerwinde . Ackerwindenkraut . Holandés: Akkerwinde. Winde

Flor en forma d'embut de la corriola
SINÒNIMS: Convolvulus cherleri Agardh; Convolvulus segobricensis Pau.
Es tracta d'una espècie bastant polimorfa, de la qual s'han intentat distingir races o varietats, algunes de dubtosa validesa taxonòmica. Les principals són: la var. arvensis, general a tot el territori, i la var. linearifolius, dispersa per alguns indrets secs.

DISTRIBUCIÓ:  Cosmopolita i subcosmopolita: en botànica el terme “cosmopolita” s’aplica a taxons amb ampla representació arreu del món.

Planta reptant i enfiladissa
HÀBITAT: Ruderali-Secalietea, Brachypodietalia phoenicoidis, etc. Comunitats arvenses (terres de conreu) o ruderals (al voltant dels habitatges humans), fins els 1800 metres d’altitud.

FORMA VITAL:  Geòfit. Hemicriptòfit: planta amb les gemmes hivernants arran de terra o soterrades.

DESCRIPCIÓ:  Com a planta reptant i lianoide, la corriola s’enfila per sobre d’altres plantes, per parets o estén per terra les tiges que arriben a mesurar un metre de llargària.

Fulles en forma de punta de fletxa (sagitades)
Fulles simples i esparses, sense estípules, amb els dos lòbuls de la base del limbe divergents, sagitat (en forma de punta de fletxa), marge enter i pecíol curt.

La corol·la pot ser blanca, rosada o a bandes blanques i rosades
Flors hermafrodites i pentàmeres, en grups de dos o solitàries a les axil·les de les fulles. Calze amb cinc sèpals lliures. Corol·la de pètals soldats (simpètala) en forma d’embut blanc, rosat o amb tires blanques i rosades, d’uns 2 cm. Cinc estams a la base de la corol·la. Ovari súper amb un estil acabat en un estigma bilobat. Floreix en primavera i estiu.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula ovoide i glabra (sense pèls) que s’obri en quatre valves per deixar eixir les granes puntejades.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Tant la corol·la com el calze poden estar formades per peces independents entre sí o concrescents, soldades, totalment o en part. En el primer cas la corol·la és dialipètala  o  coripètala, com les roses o les roselles, i en el segon és gamopètala o simpètala com la de la corriola.

Cins estams i un estil acabat en un estigma bilobat
USOS I PROPIETATS: La tintura de l'arrel s'utilitzava en medicina popular per a les afeccions estomacals. Els alcaloides li donen una acció hipotensora i, en ús extern, s'empra com a cicatritzant. La bullida de fulles i arrels s'usa com a purgant en els tractaments per eliminar els cucs intestinals (antihelmíntics).
Les flors s'empren en cosmètica per aclarir i donar brillantor al cabell.

SABIES QUE... El nom del gènere Convolvulus ve del llatí convolvere, que significa embolicar, enredar. El nom específic arvensis  ve del llatí arva que significa camp de cultiu, per ser una espècie que apareix entre els cultius.
Es considera una mala herba dels cultius de cereals. És molt susceptible a ser envaïda pel fong de l'oidi i encomanar aquesta malaltia a les plantes conreades.
L'eruga del borinot gris (Agris convolvuli) menja voraçment les fulles de corretjola, per això es coneix també com a borinot de les corrioles.

Família Convolvulaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...