Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 1 de novembre del 2011

Atractylis humilis L.


NOMS: Atràctil humil. Card d’hereu. Card de Sant Miquel.  Cast. Atràctilis humil. Cardo heredero.  Francés: Atractyle humble. Alemany: Niedriges Spindelkraut

Capítol d'atràctil humil
DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Rosmarinetalia officinalis; Rosmarino-Ericion. Llocs secs on habita la brolla de romaní, sobre sòls carbonatats, fins els 1200 metres d’altitud.

Prefereix ols carbonatats
FORMA VITAL: Camèfit (sufruticós): Són els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Herba perenne i punxosa, amb aspecte de card i la base llenyosa. Tiges de poc més d’un pam d’alçada, no ramificada

Fulles amb llargues punxes al marge
Fulles bassals en roseta, les fulles caulinars són simples, lanceolades i dentades amb llargues punxes al marge; les fulles s’arquegen sobre el nervi central.

Les lígules exteriors fan el capítol molt vistós
Flors en capítol solitari amb bràctees exteriors semblants a les fulles, més llargues que el capítol, i les interiors molt menors i amb una sola espina terminal. Flors de color porpra, les exteriors amb lígula de cinc lacínies estretes. Floreix a l’estiu.

Fruits en aqueni plomós
Fruit  en aqueni amb plomall

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El capítol és un tipus d'inflorescència racemosa o oberta en la qual el peduncle s'eixampla en l'extremitat formant un disc una mica gruixut, anomenat receptacle comú. Aquest receptacle comú es troba envoltat per una o més sèries de bràctees. Sobre aquest òrgan es disposen les flors sèssils acompanyades o no per les seves corresponents bràctees. És la inflorescència típica de les compostes (asteracies)

Capítol amb dos nivells de bràctees, les exteriors semblants a les fulles
USOS I PROPIETATS: No s’han trobat

SABIES QUE... El nom genèric, Atractylis, procedeix del grec  atraktos, que significa fletxa, en referència a les espines de les fulles i les bràctees.  L’epítet específic es refereix a la humilitat de la petita planta. 

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...