Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 4 de novembre del 2011

Aster squamatus (Spreng.) Hieron.


NOMS: Trencadalles. Àster esquamós. Àster barceloní.  Cast. Matacavero. Pirulero.  Port.  Mata-jornaleiros. Francés: Aster écailleux. Italià: Astro annuale. Anglés: Squamatus-Aster

Capitols molt menuts, de fins cinc mil·límetres
SINÒNIMS: Symphyotrichum squamatum (Spreng.) G.L. Nesom;  Aster barcinonense Sennen

DISTRIBUCIÓ:  Neotropical:  Aquesta ecozona inclou Amèrica central i del sud, les terres baixes de Mèxic, les illes del Carib i el sud de Florida. El reialme florístic neotropical exclou la part més al sud d'Amèrica ja que aquest resta inclòs en el reialme florístic antàrtic.

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea . Vores de camins i carreteres, prats ruderals, llocs alterats i camps de conreu, fins els 600 metres d’altitud. És una espècie introduïda d’Amèrica. 

ës una mala herba introduïda d'Amèrica
FORMA VITAL: Teròfit: és una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Herba amb una tija erecta que s’hi ramifica a partir de la meitat superior. Pot arribar a fer un metre d’alçada.

Fulles alternes amb el marge enter
Fulles sense pèls, linear- lanceolades, alternes amb el marge enter. 

Les flors ligulades exteriors són femenines i les interiors hermafrodites
Flors en capítols molt petits, de fins cinc mil·límetres, amb les flors exteriors ligulades. Involucre amb bràctees lanceolades de marge violaci. Les flors externes amb lígules blanques són femenines i les centrals flosculoses hermafrodites. Floreix des del final de l’estiu fins l’hivern.

Fruit en aqueni plomós
Fruit en aqueni amb vil·là amb pèls rasposos (escàbrids)

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Aquesta és una planta exòtica o al·lòctona, és a dir que ve de terres més o menys llunyanes. Forma part de l’anomenada flora antropòfila perquè aprofita el contacte amb l’home o amb el seu medi, on troba les condicions favorables per a desenvolupar-se i disseminar-se. 

Involucre distribuït com les escates del peix
USOS I PROPIETATS: Figura en tots els catàlegs de males herbes al·lòctones pel seu potencial invasor de cultius i jardins, junt a les del gènere Conyiza, a les que acompanya freqüentment.

SABIES QUE... Aster, el nom del gènere, és una paraula llatina que significa estrella, en referència a la disposició regular de les flors al capítol. L’epítet de l’espècie, squamatus, també ve del llatí i significa escatós. 

Família Compositae (Asteraceae)

1 comentari:

  1. Matacaveros fa referencia a un accident en La Cava(Tarragona)on un home va morir per una complicació de una ferida al peu feta per una tija segada i trepijada descals als arrossars del Delta de l'Ebre

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...