Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 16 de desembre del 2011

Gladiolus illyricus Koch

NOMS: Espaseta. Xuclamel. Gladiol. Rossinyol. Espadella. Herba d’espasa. Lliri de Sant Joan. Lliri de blat.  Occità: Cotèu, Embriago. Cast. Azumbar, Cresta de gallo, Espadicas, Estoque, Galas de avión, Gladiolo  Italià: Gladiolo illirico. Francés: Glaïeul d'illyrie . Anglés: Wild gladiolus. Alemany: Illyrische Siegwurz

Flor de gladiol
SINÒNIMS: Gladiolus communis (L.) subsp. illyricus  Koch

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

La planta mesura entre un i dos pams d'alçada
HÀBITAT: Llocs rocosos i pradells secs, fins els 1300 metres d’altitud. Aquest del pinar de la Vuelta de Vallada (València)

Les flors fomen una espiga i mirant totes al mateix costat
FORMA VITAL: Geòfit: planta amb estructures perdurables que passa l'estació desfavorable sota terra.

DESCRIPCIÓ:  Herba amb un bulb subterrani, de 20-50 cm d’alçada. És el gladiol més petit de tots.

Fulles llargues i acabades en punta, com una espasa
Fulles en forma d’espasa, planes, allargades i acabades en punta

Flor amb sis tèpals desiguals de color purpuri
Flors de 3-4 centímetres de llargues, amb sis tèpals de color purpuri, desiguals i lliures. Les flors es distribueixen al llarg de la tija fèrtil formant una espiga però amb totes les flors mirant al mateix costat. Tres estams amb anteres sagitades i un estil amb tres estigmes. Floreix de març a juny. 

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula, amb les llavors alades

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El bulb és un òrgan, ordinàriament subterrani, format per una tija curta i engruixida que treu arrels per la part inferior i està recoberta de fulles membranoses o carnoses disposades a manera d'esquames. Popularment els bulbs típics s'anomenen de forma genèrica, cebes.

La flor té tres estams amb les anteres sagitades
USOS I PROPIETATS: ús ornamental per elaborar centres i rams de flors. També en jardineria per rocalles.

SABIES QUE... Gladiolus ve de gladius, que significa espasa, en referència a la forma de les fulles. El nom de l’espècie, illyricus, fa referència a Illiria, la regió occidental de la península balcànica.

Família Iridaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...