Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 7 de desembre del 2011

Leuzea conifera (L.) DC.


NOMS: Carxofeta. Polletes. Carxofeta de muntanya. Cigala. Culleres de pastor. Guitarra. Herba de ronya. Perdiuetes. Pinya de Sant Joan. Cabecetes de les almorranes. Occità: Bosqueta, Lenga de cat, Lengo de ca, Pinheta. Cast. Alcachofillas de adorno, Cardo del sol, Cuchara de pastor, Piña de san juan, Yerba de almorranas. Italià: Fiordaliso ovoide. Francés: Pomme-de-pin. Leuzée conifère. Anglés: Leuzia. Pine-cone thistle. Cone knapweed. Alemany: Zapfenkopf.

Inflorescència de carxofeta
SINÒNIMS: Centaurea conifera (L) DC.; Rhaponticum coniferum (L.) Greuter

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Rosmarinetalia. Pinars preferentment sobre sòl calcari. Fins els 1600 metres d’altitud

FORMA VITAL: Hemicriptòfit: plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Petita planta vivaç amb tiges de fins 40 cm, erectes i estriades

Fulles superiors pinnatipartides
Fulles superiors pinnatipartides i les inferiors menys partides o enteres, amb el revers amb pèls blanquinosos              
 
Flors de color purpuri blanquinós
Flors en capítol terminal solitari en el qual les bràctees del involucre imbricades, amb textura de paper, formen una petita pinya amb lluentor metàl·lica.  Flors hermafrodites i pentàmeres. Calze en forma de plomall blanc. Corol·la tubulosa de color purpuri blanquinós. Cinc estams soldats en un tub. Ovari ínfer amb un sol estil acabat en dos estigmes. Floreix a finals de la primavera. 

Aqueni amb plomall blanc
Fruits són aquenis negres amb un sedós vil·là blanc.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La característica d’aquesta espècie és el involucre amb les bràctees involucrals imbricades, com les escates d’una pinya formant un con, amb l’apèndix escariós i de brillantor metàl·lica. 

Quan maduren els fruits el capítol fa aquest efecte d'explosió
USOS I PROPIETATS: Té propietats estomacals, antidiarreiques, antiinflamatòries i analgèsiques. El bullit de la planta redueix el mal de queixals.
La flor seca s'usa com a decoració.

SABIES QUE... El nom del gènere, Leuzea, es en honor del naturalista francés Joseph Philippe François Deleuze (1753-1835) partidari de la teoria del magnetisme animal (mesmerisme) per a curar persones. L’epítet conifera ve del llatí conifer, -era, -erum, que significa en forma de con
Contra les molèsties de les hemorroides es fregien unes quantes pinyes (capítols) de carxofeta amb oli d’oliva i, amb l’oli gelat, s’unta la part afectada. Per a previndre les hemorroides és suficient, segons la creença popular, amb portar tres carxofetes en contacte amb el cos o tindre-les a prop durant la nit. 

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...