Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 13 de desembre del 2011

Odontites recordonii Burnat & Barbey

NOMS:  Denteguera barrellera, Herba roja de sant miquel, Santmiquelera roja

Flors en raïm espiciforme
SINÒNIMS: Odontites kaliformis Pourr. ; Odontites eliassennenii Pau; Odontites anselmei Sennen;
El gènere apareix en algunes publicacions com Odontides

DISTRIBUCIÓ:  És un endemisme de l’est de la Península Ibèrica (ibero-llevantí)

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. Prats secs, marges, vessants assolellades, clarianes de pinars, sobre substrats bàsics, calcaris, margues o algeps. Fins els mil metres d’altitud

Tiges erectes i lignificades a la base
FORMA VITAL: Teròfit: Planta anual que completa el seu cicle vital, des de la germinació fins a la fructificació, en un sol període vegetatiu, en menys d'un any, i tot seguit mor, de manera que només queden les llavors.

DESCRIPCIÓ:  Petita mateta de tiges fines i erectes, lignificades a la base (sufruticosa), pubescent, que pot arribar als 50 cm d’alçada. 

Fulles amb pèls glandulars
Fulles oposades (de vegades alternes les inferiors o les pròximes a la inflorescència), linears lanceolades, enteres i sèssils, que sovint solen caure prompte i amb pèls glandulars. 

Flor bilabiada de color rosa amb taques purpúries a la gola
Flors en raïm en forma d’espiga (espiciforme). Flors amb un curt pedicel, zigomorfes. Calze en forma de tub amb quatre lòbuls triangulars iguals i amb pèls. Corol·la bilabiada amb pèls de color rosa pàl·lid amb taques purpúries a la gola; llavi superior convex amb un petit entrant a l’àpex (emarginat), i el inferior dividit en tres lòbuls profunds i arrodonits. Els estams  surten per dalt del llavi superior (exserts) amb anteres que formen un angle recte respecte als filaments. Ovari súper amb un estil persistent en el fruit i estigma capitat o bilobat. 

Càpsula amb l'estil persistent
Fruit en càpsula que manté l’estil persistent i dins del calze.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Hi ha plantes paràsites que viuen a costa d’altres vegetals totalment (holoparàsits) o parcialment (hemiparàsits).  Les del gènere Odontites són hemiparàsites, com moltes de la família de les escrofulariàcies, tenen clorofil·la però de l’hoste obtenen  l’aigua i les sals minerals mitjançant un òrgan, que té la funció d’absorbir les substàncies necessàries, denominat haustori.
 
Calze amb quatre lòbuls triangulars iguals
USOS I PROPIETATS: Els grecs de l’antiguitat l’empraven per a mitigar els problemes de les dents i les genives, com suggereix el nom del gènere, però actualment no es coneix cap aplicació.

SABIES QUE... El nom del gènere Odontites  procedeix del grec  odoús, odóntos, que significa dent, perquè feien servir una planta del gènere, la Odontites vulgaris Moench, per calmar el mal de queixal . 

Família Scrophulariaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...