Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 19 de desembre del 2011

Crepis vesicaria L.


NOMS: Cap roig. Caproll. Carrois. Cama-roja.  Occità: Mourre-pourcin . Cast. Falsa achicoria. almidón, almirones, árnica, camarroja, camarrojas, flor de árnica, lechera. Port. Almeiroa.  Italià: Radicchiella vescicosa.  Francés: Crépis à vésicules. Crépide à vésicules. Anglés: Beaked Hawk's-beard. Alemany: Blasen-Pippau

Capítol amb lígules grogues amb el dors purpuri
SINÒNIMS: Als Països Catalans hi ha la subespècies taraxacifolia,  vesicaria, haenseleri i  congenita.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Ruderal, camps, vores de camins, herbassars i llocs alterats.

Herba erecta ramificada a la part superior
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta ramificada a la part superior que pot arribar al metre d’alçada

Fulles de la tija semiamplexicaules i liniars
Fulles de la roseta bassal pinnatipartides i les caulinars semiamplexicaules, poc nombroses i linears les superiors. 

Cinc estams soldats per les anteres
Flors en capítols amb bràctees externes molt més curtes que les interiors i ovades. Flors hermafrodites, amb lígules de color groc amb el dors purpuri.  Cinc estams soldats per les anteres.  Ovari ínfer. Floreix de març a juliol. 

Fruit en cípsela (aqueni)
Fruit en aqueni  (cípsela) amb bec i plomall blanc.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: L’aqueni  típic de les compostes o asteràcies s’anomena cípsela. És un fruit sec indehiscent i monospèrmic, com l’aqueni, però procedent d’un ovari ínfer i format per més d’un carpel (en el gira-sol la closca són les parets de la cípsela), en altres, com en aquest cas, teixit del calze forma el plomall que afavorirà la dispersió de les llavors pel vent.

Bràctees externes molt més curtes que les interiors
USOS I PROPIETATS: Les fulles bassals tendres es poden menjar en amanida, bullides o fregides en pastissets.

SABIES QUE... Crepis deriva, possiblement, del grec  krepis  que significa bota o sabata. Hom diu que pot al·ludir  a la forma de les fulles bassals o al fet de que estiguen per terra. L’epítet específic vesicaria,  ve del llatí vesica  que significa bufeta (vejiga) o que sembla una bufeta.

Família Compositae (Asteraceae) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...