Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 4 de desembre del 2011

Sideritis angustifolia Lag. subsp. angustifolia


NOMS: Rabet de gat. Adsabara. Herba de gat. Cua de gat. Herba de l'hemorroide  Cast. Zahareña. Hierba de la almorrana. Rabo de gato. Cola de gato. Garranchuelo. 

Verticil·lastres de rabet de gat
SINÒNIMS: Sideritis tragoriganum Lag. ; Sideritis saetabensis Rouy; Sideritisfunkiana Willk.; Sideritis lagascana Will.; Sideritis mugronensis Borja.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània (Ibèrica)

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. Clars de matollars secs i assolellats, marges de conreus abandonats, sobre sòls bàsics.

Nombroses tiges erectes i lignificades
FORMA VITAL: Camèfit: les seues parts aèries són persistents tot l'any però tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Planta perenne, sufruticosa, de color verd blanquinós, amb tiges erectes

Fulles linears i oposades
Fulles oposades, enteres, linears i agudes, amb l’àpex un poc punxant

Flor labiada amb el llavi superior escotat i l'inferior amb tres lòbuls
Flors en verticil·lastres separats, més junts els superiors, amb bràctees acopades i amb dents. Calze amb cinc dents punxants. Corol·la labiada de color groguenc desllavassat; llavi superior escotat i el inferior amb tres lòbuls, el central major.  Floreix entre maig i juny

Fruit en núcula
Fruit en núcula trígona

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els verticil·lastres són agrupaments de flors que, disposades en cimes de peduncles curts, estan situades a un mateix nivell o verticil. Els verticil·lastres són molt típiques de la família labiades.

Verticil·lastre amb les bràctees dentades formant una copa
USOS I PROPIETATS: Té virtuts vulneràries, utilitzada des d’antic en València per a curar ferides de cavalleries principalment.
Es fa servir com antiinflamatori, espasmolític lleu i antiulcerós perquè és bon digestiu i és capaç de neutralitzar els àcids gàstrics. També s'utilitza com cicatritzant, repel·litzant, antisèptic, antibacterià, antifúngic i diürètic.
S'usa per a l'elaboració de l'herbero, una beguda alcohòlica típica de les comarques del Comtat, l'Alcoià i la Vall d'Albaida, al País Valencià, així com als voltants de la Serra de Mariola en general.

Ací podem veure la flor amb el calze de cinc dents punxants
SABIES QUE... Sideritis ve del grec síderos, -ou,  que significa ferro, per la creença de que curava les ferides d’armes de ferro. L’epítet angustifolia fa referència a les fulles estretes, angostes, que caracteritzen l’espècie.

Endemisme Ibero-levantí
Plantes Legalment Protegides : Catàleg País Valencià.

Família Labiatae (Lamiaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...