Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 1 de juliol del 2012

Linum suffruticosum L.


NOMS: Lli blanc. Maleïda. Botgeta blanca. Cabrera. Herba sense virtut. Occità: Lin . Castellà: Lino blanco. Campanita. Yerba sanjuanera. Italià: Lino montano. Francès: Lin à petites feuillles. Anglès: White flax. Narrow-leaved flax. Alemany: schmalblättriger Lein.

Flors de maleïda amb cinc pètals lliures
SINÒNIMS: Linum tenuifolium L. subsp. suffruticosum (L.) Litard. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. Coscollars i llocs secs sobre substrat calcari. Des dels 100 m fins els 1250 metres d’altitud.

Tiges lignificades a la base
FORMA VITAL: Camèfit: segons el tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer són els vegetals que tenen les parts aèries persistents tot l'any però que mantenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Planta erecta  amb les tiges lignificades a la base (sufruticosa) i molt ramificada, de fins 50 cm d’alçada

Fulles alternes amb el marge engrossit
Fulles alternes, enteres, linears lanceolades, amb el marge engrossit.

Cinc estams soldats a la base
Flors amb cinc pètals lliures, blancs, 3 o 4 vegades més llargs que els sèpals. Calze amb cinc sèpals amb tres nervis. Cinc estams soldats a la base. Ovari súper i estigma capitat. Floreix a la primavera i principis d’estiu.

Càpsula apiculada
Fruit en càpsula ovoide, apiculada

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Quan una planta herbàcia té la part bassal de les tiges lignificades es diu que és una planta sufruticosa.

Sèpals amb tres nervis
SABIES QUE... El nom genèric Linum era l’antic nom de la llinosa, la llavor del lli (Linum usitatissimum) d’on s’extrau l’oli de llinosa i la fibra de lli.
L’epítet específic suffruticosum fa referència al caràcter sufruticós de les tiges lignificades.
Diu la llegenda que el nom comú de “maleïda” que duu aquesta planteta prové de la maledicció de la Mare de Déu en voler ser la seva flor tan blanca com ella.

Família Linaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...