Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 19 de juliol del 2012

Linaria simplex (Willd.) DC.

NOMS: Linària arvense. Linària simple. Castellà: Linaria amarilla de hoja estrecha. Portuguès: Ansarina. Italià: Linajola piccola. Francès: Linaire simple. Alemany: Einfaches Leinkraut.

Flors molt menudes (menys d'un centímetre)
SINÒNIMS: Linaria arvensis (L.) Desf. subsp. simplex (Willd.) Lange;  Antirrhinum parviflorum Jacq.;   Antirrhinum simplex Willd.; Linaria flaviflora Boiss. ex Cufod.;  Linaria quadrifolia Hill; Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Ruderali-secalietea. Cultius, vores de camins, prats secs, pedregars. Fins els 1250 metres d’altitud.

Herba erecta de poc més d'un pam
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual, de poc més d’un pam d’alçada, amb tiges fines, erectes, poc o gens ramificades.

Fulles linears
Fulles linears i de color verd glauc. Les inferiors en verticils de 3-5 fulles i les superiors alternes.

Corol·la groga amb esperó
Flors en inflorescències que solen ser denses en l’antesi i laxes a la fructificació. Bràctees linears. Les flors són molt petites (de menys d’un centímetre). Calze amb sèpals acrescents. Corol·la groga amb esperó recte o poc corbat. Floreix entre abril i juny.

Fruit en càpsula globosa glabra
Fruit en càpsula globosa, sense pèls (glabra) o amb pocs pèls glandulosos a l’apex.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les espècies del gènere Linaria tenen la corol·la amb un únic pla de simetria (zigomorfa), amb el llavi superior bilobat i l’inferior amb tres lòbuls i dos protuberàncies que tanquen per complet el tub de la corol·la. Aquest tub està prolongat a la seua base per un esperó


SABIES QUE... el nom genèric Linaria deriva del llatí “linaria, -ae,” que és el taller on es treballa el lli, pel paregut de les fulles amb les del lli (Linum usitatissimum L.)
El nom específic, simplex, ve del llatí “simplex, -icis”, que significa simple, senzill, per la tija que normalment no està ramificada.

Família Scrophulariaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...