Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 28 de juny del 2012

Geranium dissectum L.


NOMS: Gerani. Gerani de fulles retallades. Rellotges. Suassana. Castellà: gargantilla, gargantilla de horquilla, geranio cortado. Portuguès: Coentrinho.  Italià: Geranio sbrandellato. Francès: Géranium à feuilles découpées. Géranium découpé. Anglès: Cut-leaved Cranesbill. Alemany: Schlitzblättriger Storchschnabel. Neerlandès: Slipbladige Ooievaarsbek.

Flors petita amb sèpals mucronats
SINÒNIMS: Geranium angustifolium Gilib.;   Geranium baumgartenianum Schur; Geranium furcatum (Schur) R. Knuth;   Geranium laxum Hanks ex Hanks & Small;   Geranium navieri Jord. ex Gren.; Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

Tiges erectes i amb pèls
HÀBITAT: Molinio-Arrhenatheretea, Ruderali-Secalietea. Torrents i zones humides, fins els 1300 metres d’altitud. Aquest de la vora del riu Cànyoles al pas per Vallada.

FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual de fins 40 cm, amb tiges erectes, amb pèls

Fulles palmades molt dividides
Fulles de nerviació palmada molt dividides en lòbuls estrets, les bassals amb llarg pecíol

Estams amb filaments pilosos
Flors petites, rosades o púrpura, amb un calze de sèpals ovats lanceolats i mucronats. Corol·la amb pètals de 6 mm, emarginats amb ungla curta. Estams amb filaments pilosos.  Les flors solen aparèixer en parelles sobre peduncles més curts que la fulla adjacent. Floreix des de l’abril fins principi de l’estiu

Esquizocarp cobert de pèls
Fruit en esquizocarp, que són cinc mericarps separats pel pic de l’estil, amb pèls.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: A les geraniàcies l’estil no desapareix durant la maduració del fruit sinó que creix encara més i s’endureix. Cada part del fruit, que és fragmentable, s’anomena mericarp i pren una fina tira de l’estil acrescent que pren diferents formes segons l’espècie.  


SABIES QUE... El nom genèric Geranium  ve del grec “geranion”, que significa grua (grulla), en al·lusió a la forma del fruit que sembla el bec d’aquesta au.
L’epítet específic dissectum significa, en llatí, partit, retallat, en al·lusió a les fulles partides en fins lòbuls.

Família Geraniaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...