Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 29 de juliol del 2012

Pyrus communis L. subsp. communis

NOMS: Perera. Perer.  Castellà: Peral. Basc: Madariondoa. Udareondoa. Gallego: Pereira. Pero.  Portuguès: Pereira. Pereiro. Italià: Pero comune. Perastro. Francès: Poirier. Poirier commun. Anglès: Common Pear. Pear Tree. Alemany: Garten-Birne. Gemeine Birnbaum. Neerlandès: Peer. Grec: Αχλαδιά. Απιδέα. Απιδιά. 

Flors de perera amb llarg peduncle
SINÒNIMS:  Sorbus pyrus Crantz ;  Pyrus sativa (DC.) Duhamel ex Holandre; Pyrus domestica (Borkh.) Borkh.; Pyrus balansae Decne.;  Crataegus excelsa Salisb.; Pyrus achras Delarbre;
 Observacions: Pyrus communis subsp. communis és la perera cultivada, que fa els fruits dolços i comestibles, de la qual hi ha nombroses varietats. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Eurosiberiana

HÀBITAT:  Prunetalia .Cultivat i de vegades subespontani.

FORMA VITAL: Macrofaneròfit: segons les formes vitals de Raunkjaer, planta amb les gemmes de recanvi a més de 2 m d'alçada del terra.

DESCRIPCIÓ:  Petit arbre caducifoli i espinós de 2 a 15 metres d’alçada, i escorça grisa amb esquerdes longitudinals; 

Fulles ovades, acuminades, amb el marge serrat
Fulles ovades, enteres o finament serrades, acuminades i sense pèls quan són adultes, amb llarg pecíol amb dos petites estípules a la base.

Cinc pètals blancs i nombrosos estams
Flors en corimbes umbel·liformes. Flors hermafrodites amb llarg peduncle. Calze amb cinc sèpals triangulars amb pèls. Corol·la amb cinc pètals blancs, lliures, amb ungla. Nombrosos estams d’anteres purpúries. Ovari ínfer amb 3-5 estils. Floreix d’abril a maig.

El fruit és un pom que coneguem com pera
Fruit és un pom piriforme (la pera) de color verdós, groguenc o rogenc, que manté el calze persistent.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES:  La família Rosaceae inclou la major part de les espècies de fruites de consum massiu: poma, pera, codony, bresquilla, pruna, cirera, maduixa, ametla, albercoc, mores (esbarzer), gerd, etc. També inclou moltes espècies ornamentals, principalment, les roses, flors per excel·lència, amb importància per a la jardineria i la indústria de perfumeria

USOS I PROPIETATS: Les peres es poden consumir fresques o en melmelades i compotes, doncs són una fruita de sabor delicat i agradable a més ser riques en sucres i vitamines A, C i E.
La fusta és apreciada per escultura i ebenisteria.

Les flors són de gran bellesa
SABIES QUE... El genèric Pyrus ve del llatí “pirus, -i” que denominava la perera cultivada.
L’epítet específic communis és una paraula llatina que significa comú, freqüent, ordinari.
Excavacions arqueològiques han trobat evidències de Pyrus domesticat que daten de 3000 anys abans de la nostra era. Grecs i romans ja cultivaven pereres i van ser aquests últims els que van introduir el cultiu de la perera a la conca de l’Ebre.
En Al Andalus les pomes roges i les peres eren molt apreciades i alguns poetes els van dedicar versos com aquests d'Ibn Ammar:
"Accepteu-les com a galtes que es llevaren el vel en anar cap a vosaltres o com a pits que palpitaren tímidament en les nostres mans”
Diu una cançó popular:
Al·loteta, robadora, / a qui vos compararé? / A la flor de la perera / o a les roses del roser? /
A la flor de la perera / jo us comparo per blancor / i a les roses del roser / jo us comparo per l'olor.
     (Pres d’Amics Arbres · Arbres Amics)

Família Rosaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...