Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 4 d’abril del 2013

Euphorbia isatidifolia Lam.


NOMS: Lletera terrera o de nap. Bambollera groga. Castellà : Lechetrezna de calveros. Asnaballo. Laureola española. Lechiterna.

Ciati
SINÒNIMS: Euphorbia vitellina Loscos & Pardo; Tithymalus clusii Bubani;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Rosmarinetalia, Aphyllantion. Llocs pedregosos i assolellats, a partir dels 100 metres d’altitud fins els 1000. Sobre margues, guix o sòls calcaris.

Planta robusta de tiges erectes
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ: Herba perenne de fins 40 cm d’alçada i port robust, erecta, sense pèls (glabra) i glauca. El làtex és de color groguenc.

Fulles alternes oblongues
Fulles alternes, oblongues, enteres amb l’àpex obtús. Fulles bracteals triangulars, amb forma de cor, més amples que llargues.

Flor femenina envoltada de flors masculines
Flors en inflorescències en cinc radis bifurcats. Ciatis vistosos amb nectaris enters i el·líptics. Floreix de març a maig.

Fruit en càpsula feblement rugosa
Fruit en càpsula feblement rugosa.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les eufòrbies tenen una forma particular d’inflorescència: el ciati. Els ciatis estan formats per diverses flors masculines i una de femenina, un ovari inflat amb tres estils i sis estigmes, i tot el conjunt envoltat per un involucre de bràctees que porta glàndules nectaríferes amb forma, de vegades, de croissant. Els ciatis solen agrupar-se en inflorescències cimoses del tipus dicasi o pleocasi.

USOS I PROPIETATS: Planta molt tòxica, pel que la seua venda està prohibida o restringida.
El làtex s’ha emprat per a les berrugues i l’èczema però no és aconsellable perquè produeix una forta irritació i dolor en la pell, ulls i mucosa.

Inflorescència en radis bifurcats
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Euphorbia ve del grec "eu ἐῧ" que significa bo, i "pherbo" que significa menjar: ben alimentat. Segons Dioscòrides i Plini deriva d’Euforbo, el metge del rei Juba II de Mauritània que va descobrir les virtuts d’aquesta planta, i segons Galeno es refereix al troià Eúphorbos. El vocable grec “euphórbion, -ou”, era el nom que rebia una lletera cactiforme de les muntanyes de Mauritània.
L’epítet específic isatidifolia deriva del gènere “Isatis”, i de “folia”, que significa fulla, és a dir, amb fulles d’isatis, pel paregut  de les fulles.
És un endemisme ibero-llevantí

Família Euphorbiaceae


1 comentari:

  1. En sembla fantàstic com has fet amb les teves fotografies que sigui tan maca aquesta Euphorbia encara que no es gens espectacular, tot i que té la seva importància botanica.
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...