Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 19 de maig del 2013

Digitalis obscura L. ssp. obscura


NOMS: Manxiuleta. Corretja. Clavellina. Corrègia. Digital fosca. Castellà : Corregía. Digital negra. Clavelina. Francès: Digitale obscur. Anglès: Dark foxglove. Alemany: Spanischer Fingerhut.

Inflorescència en raïm terminal
SINÒNIMS: Digitalis obscura var. integrifolia (Pau) Rivas Goday 

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Ononido-Rosmarinetea. Brolla calcícola. Matollars, vores de camins, clarianes de pinars, sobre terrenys pedregosos i secs calcaris o margosos. Entre els 200 i els 1800 metres d’altitud.

Mata sufruticosa amb tiges erectes
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Mata lignificada a la base (sufruticosa) amb una o varies tiges erectes de color terrós, rogenc que poden arribar als 60 cm d’alçada.

Fulles estretament lanceolades acabades en punta
Fulles en forma de cinta acabada en punta aguda, amb el marge enter, de consistència coriàcia, recorbades i de color verd lluent. Les fulles esparses estan disposades al llarg de la tija.

La corol·la sembla un didal acabat en dos llavis
Flors en inflorescències en raïm terminal bracteat amb les flors alineades al mateix costat. Peduncle més curt que la bràctea. Calze amb cinc sèpals lanceolats i aguts. Corol·la en tub, com un didal, acabat en dos llavis, el superior emarginat i el inferior amb tres lòbuls, el central major que els laterals, tota de color rogenc, carabassa o bru, com de ferro rovellat o cuir, amb pelets curts per l’exterior i més llargs per l’interior.   
Floreix d’abril a juliol.

Fruit en càpsula cònica
Fruit en càpsula cònica acabada en pic agut.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les plantes han constituït tradicionalment la base de la farmàcia, doncs moltes de elles contenen substàncies actives que actuen sobre diverses afeccions en la salut de les persones. Però aquests components benèfics poden esdevenir verins perillosos en mans inexpertes i dosis inadequades. De fet, la paraula farmàcia deriva del grec “φάρμακον, fármakon” que significa medicament però també verí i tòxic.

Calze amb cinc sèpals lanceolats i aguts
USOS I PROPIETATS: S’ha emprat en medicina popular com vulnerària i cicatritzant, en infusió de les summitats florides, per banys i compreses, per desinfectar i curar ferides, acne o per combatre els polls del cap; s’utilitza especialment en veterinària, però mai per via interna, doncs, com la digital purpúria, és cardiotòxica i pot produir aturada cardíaca.

Les llargues i atractives floracions, amb colors de posta de sol, i el verd intens de les fulles durant tot l’any, han fet de la manxiuleta una planta ornamental molt utilitzada en jardineria. Per la seua resistència a la sequera és ideal per als jardins xeròfits mediterranis, formant part de rocalles o parterres, en plantació monoespecífica o en combinació amb altres plantes. 

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  Digitalis rep aquest nom perquè la flor sembla un didal (la coberta dels dits per cosir), que en llatí es diu “digitale, -is”, derivat de “digitus, -i”= els dits.
L’epítet específic obscura deriva del llatí “obscurus, -a, -um” que significa obscur, no clar, ambigu.

Família Scrophulariaceae


Subscriu-t’hi al canal Menuda Natura de YouTube en https://www.youtube.com/channel/UCpDRmib7EGEngZGMHaCc52A

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...