Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 10 de maig del 2013

Sideritis hirsuta L. subsp. hirsuta


NOMS: Herba de la feridura. Herba de Sant Antoni. Tàrrec blanc. Castellà : Rabo de gato. Siderítide. Zahareña. Zajareña. Rabogato. Èuscara: Atauski. Portuguès: Siderite. Italià: Stregonia ligure. Francès: Crapaudine hirsute.

Flors en verticil·lastres de sis flors
SINÒNIMS: Sideritis tomentosa Pourr.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental 

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Brolles de romer, prats secs, ambients pedregosos, sobre substrat calcari. Fins els 1400 metres d’altitud.

Herba amb les tiges lignificades a la base
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Mateta lignificada a la base (sufruticosa), amb tiges quadrangulars erectes, de fins 50 cm d’alçada, amb pèls rectes patents i cresps.

Fulles oposades amb el marge dentat
Fulles oposades, sèssils, obovades o el·líptiques, amb el marge dentat i el limbe recorregut per tres nervis, totes cobertes de pèls per l’endret i pel revers

Flor bilabiada amb el llavi superior dret i emarginat
Flors en verticil·lastres de sis flors amb bràctees semblants a les fulles però menors. Calze campanulat amb cinc dents iguals i espinescents, coberts de pèls i amb un anell de pèls també a l’interior. Corol·la bilabiada amb el llavi superior emarginat, dret, blanc i més llarg que l’inferior que és de color groc. Floreix d’abril a l’agost.

Fruit amb quatre mericarps
Fruit en núcula format per quatre mericarps

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Un verticil·lastre és una forma d’inflorescència típica de la família de les labiades. Consisteix en un agrupament de flors, amb curts peduncles, disposades totes al mateix nivell.


USOS I PROPIETATS: En medicina popular era molt coneguda i utilitzada en rentats, compreses o cataplasmes, com vulnerària, per desinfectar i curar ferides, cremades, nafres o irritacions en la pell. La infusió de les summitats florides s’utilitza com aperitiva i digestiva. 
És una de les plantes emprades per confeccionar el popular “herbero

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS:  Sideritis deriva del grec “síderos, -ou” que significa ferro. Sideritis era el nom que rebien algunes plantes vulneràries amb la propietat de curar ferides causades per armes de ferro.

L’epítet específic hirsuta ve del llatí “hirsutus, -a, -um” que significa eriçat, cobert de pèl rígid i aspre al tacte, en referència als pèls, més o menys llargs, del indument.

Família Labiatae (Lamiaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...