Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 25 de maig del 2013

Linum narbonense L.


NOMS: Lli. Lli blau. Lli de narbona. Llinós. Castellà: Lino azul. Lino bravo. Lino. Italià: Lino lesinino. Francès: Lin de Narbonne. Anglès: Beautiful Flax. Heavenly blue Flax. Alemany: Narbonne-Lein. Südfranzösischer Lein. Grec: Λίνος ναρβρένσις. Λίνος ναρβονέσκε.  

Inflorescències en cimes laxes
SINÒNIMS: Linum barrasii Pau; Linum reflexum Aiton;

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Aphyllantion. Pastures meso-xeròfites, coscollars i pinars aclarits, vores de camins, fins els 1700 metres d’altitud. Sobre sòl calcari.

Herba amb tiges fines lignificades a la base
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Herba erecta que pot arribar als 50 cm d’alçada, amb diverses tiges fines de base endurida, un poc lignificada.

Fulles alternes acabades en punta
Fulles alternes, sèssils, linear-lanceolades acabades en punta aguda de poc més d’un centímetre.

Corol·la de color blau viu, rarament blanc.
Flors en cimes laxes terminals, solitàries o en grups poc nombrosos. Calze amb cinc sèpals lanceolats, aguts i amb els marges escariosos. Corol·la amb cinc pètals de color blau viu, de fins 4 cm de diàmetre, i nervis marcats de color més fort. Androceu format per cinc estams units en la base. Ovari súper amb estils i estigmes linears. Floreix de març a juliol.

Fruit en càpsula dehiscent
Fruit en càpsula subglobosa, amb un petit pic, dehiscent per deu valves.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Es denomina “nàstia” a la resposta de les plantes davant d’un estímul extern. Són moviments reversibles fets per òrgans plans com els pètals, les fulles, els circells, etc. i es classifiquen segons l’estímul que el produeix. Les flors del lli es tanquen per la nit, o quan l’oratge està núvol, aquest tancament de les flors, com resposta a la falta de llum, rep el nom de fotonàstia.

USOS I PROPIETATS: En medicina natural s’empra com emol·lient per als grans i furóncols, per via externa.  

En jardineria s’empra com ornamental per la facilitat del seu cultiu i la vistositat de les flors, pel baix manteniment que requereix i per ser poc sensible a plagues i malalties. És una perennifòlia ideal per jardins xeròfits, en agrupacions d’autòctones o rocalles.  

Sèpals lanceolats amb el marge escariós
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Linum ve d’un grup de paraules indoeuropees d’etimologia comú que signifiquen “fil” o els seus derivats, segurament perquè les plantes del gènere són filamentoses i serveixen per elaborar tèxtils.

L’epítet específic, narbonense, fa referència a la ciutat de Narbona, en la regió occitana de Llenguadoc.

No cal confondre’l amb Linum usitatissimum, molt semblant, del qual s’aprofita la tija filamentosa per fer teixits i les llavors per elaborar l’oli de llinàs, de tantes i tan variades aplicacions.

És l’únic hoste de les larves de Coleophora benedictella.

Família Linaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...