Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 18 de juny del 2013

Hippocrepis ciliata Willd.


NOMS: Desferracavalls. Herba del ferro. L´esferracavalls. Castellà : Hierba de herradura. Italià: Sferracavallo cigliato. Francès: Fer-à-cheval cilié, Hippocrépide ciliée, Hippocrépis cilié. Alemany: Gewimperter Hufeisenklee.

Inflorescència axil·lar amb peduncle
SINÒNIMS: Hippocrepis multisiliquosa ssp ciliata(Willd.) Maire

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Pradells anuals, erms, vores de camins, fins els 1000 metres d’altitud.

Herbeta amb tiges postrades
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Petita herba anual, de fins un pam, amb tiges postrades o ascendents

Fulles pinnatipartides amb folíols senars
Fulles peciolades, dividides en 3-6 parells de folíols, i un solitari a l’àpex, obovats o linears i glabres, amb petites estípules lanceolades ciliades, i una glàndula purpúria a la base.

Flors papilionades petites
Flors en inflorescències axil·lars pedunculades amb 2-5 flors papilionàcies de color groc. Calze campanulat i glabre, sovint groguenc. Corol·la amb estendard ovat, apiculat. Androceu diadelf. Ovari amb estil i estigma discoide. Floreix de març a juny

El fruit caracteritza l'espècie
Fruit és l’element més característic de l’espècie. És un llegum, amb estrangulacions en forma de “U” tancada, arquejada de manera que la part oberta de la “U” que da a la part interna i les llavors a la part externa.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En moltes famílies botàniques els estams de l’androceu són lliures, és a dir, sense cap adherència entre ells, però en altres, com les lleguminoses, hi ha gèneres amb els estams soldats formant un tub; aquests són estams monadelfs. Altres, com en aquest cas, es forma un feix de nou estams soldats i un de lliure, i aleshores diem que és un androceu diadelf. 


USOS I PROPIETATS: No hem trobat cap 

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Hippocrepis deriva dels vocables grecs “híppos, -ou” que significa cavall, egua, i “krepís, -idos” que significa sandàlia, sabata, és a dir, que significa ferradura, en al·lusió a la forma dels artells de la llegum, que recorda una ferradura. 

L’epítet específic ciliata deriva del llatí “cilium” que significa pestanya, pels cilis que protegeixen les llavors en la part exterior del llegum que semblen les pestanyes de l’ull.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)


1 comentari:

  1. Una altra novetat per a mi!
    Manel, el teu bloc està ple de sorpreses, agradables totes elles.
    M'agrada la foto del detall del fruit, és molt curiosa.
    Un petonet.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...