Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 1 de novembre del 2013

Rumex bucephalophorus L.


NOMS: Agret. Agrella. Vinagrella borda. Agrelleta de bou. Castellà: Acedera de lagarto. Vinagrera. Gallego: Aceda. Portuguès: Catacuz. Italià: Rómice capo di bue. Francès: Oseille tête-de-boeuf, Rumex tête-de-boeuf. Anglès: Horned Dock. Red Dock. Alemany: Stierkopf-Ampfer. Grec: Ξινολάπαθο.

Inflorescències racemoses
SINÒNIMS: Bucephalophora aculeata Pau

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Helianthemion guttati. Prats terofítics secs de substrat arenós, camps de cultiu. Fins els 500 metres d’altitud.

Tiges erectes de fins pam i mig d'alçada
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba anual de gust àcid, amb tiges erectes o ascendents de fins 40 cm d’alçada, glabra, gens o poc ramificada.

Observeu les membranes que formen l'òcrea
Fulles alternes, obovades  o lanceolades, enteres, peciolades, atenuades a la base, de menys de 2 centímetres d’amplada i amb òcrea.

Flors amb sis tèpals en dos files i sis estams
Flors en inflorescències racemoses, amb les flors verticil·lades reunides en grups d’1-4, a les aixelles de les fulles, sostingudes per pedicels dimorfes (pot ser fi i redó o ample i pla). Sis tèpals en dos cercles, els externs petits i després corbats, els interns amb apèndix en forma de ganxo amb 3-5 dents a cada costat. Sis estams i un pistil amb tres estigmes grans. Floreix a la primavera.

Pedicels amples i plans
Fruit en aqueni corbat cap avall i cobert de petites espines, amb valves coriàcies triangulars

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: L’òcrea és una estructura formada per estípules membranoses soldades formant una peça, una coberta, semblants al paper de cel·lofana, que envolta la tija. És una característica distintiva de les poligonàcies. Les plantes que tenen òcrea s'anomenen ocreades.

USOS I PROPIETATS: Es pot menjar, però cal tindre en compte que poden contenir nivells molt alts d'àcid oxàlic, que és el que dóna a les fulles el gust àcid de llima, que pot bloquejar l’assimilació d’altres nutrients, especialment el calci, i pot provocar deficiències de minerals. Si es consumeix cuita aquest perill desapareix.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Rumex significa javelina, per la forma de punta de llança de les fulles de moltes espècies del gènere. Plaute i altres autors de l’antiguitat ja usaven aquest nom per referir-se a les agrelles. L’epítet específic bucephalophorus deriva de les veus gregues "bous" bou, “κεφαλή kephalé” que significa cap, i “φερω phero” que vol dir portar, és a dir, que porta el cap com un bou, amb banyes, en referència a l’aparença de les flors.

De vegades els camps prenen una coloració rogenca pel color que prenen les fulles de la vinagrella borda i que cobreixen el sòl formant una mena de gespa.

Espècie polimorfa en la que alguns autors veuen diverses subespècies com: Rumex bucephalophorus subsp. bucephalophorus; Rumex bucephalophorus subsp. gallicus;  Rumex bucephalophorus subsp. hispanicus

Família Polygonaceae


1 comentari:

  1. Manel, ultimament estic aprenen molt amb aquestes espécies que no conec i es fantàstic.
    Una abraçada.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...