Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 25 de novembre del 2013

Galactites tomentosa Moench


NOMS: Calcida blanca. Card blanc. Card de xeremeia. Card trompeter. Castellà: Cardo. Cardo borriquero. Galactites. Gallego: Cardota. Italià: Scarlina. Francès: Chardon laiteux, Galactite cotonneux, Galactitès. Anglès: Milk thistle. Mediterranean Thistle. Alemany: Milchfleck distel. Milchdistel. Grec: Γαλακτίτης ο εριώδης. Ασπράγκαθο.

Flors en capítols pedunculats
SINÒNIMS: Centaurea galactites L.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Echio-Galactition tomentosae. Camps de cultiu, vores de camins, erms, pastures terofítiques. Fins els 800 m d’altitud

Herba erecta ramificada a la part superior
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba erecta ramificada a la part superior, de tija tomentosa i estretament alada, de fins 60 cm d’alçada.

Fulles pinnatisectes i espinescents
Fulles molt dividides en lòbuls que quasi arriben al raquis (pinnatisectes) amb línies blanques per l’anvers i blanquinoses, tomentoses al revers. Les inferiors i mitjanes són decurrents i molt espinescents.

Flors marginals radiants i estèrils
Flors en capítols pedunculats solitaris de 3-6 cm de diàmetre, amb bràctees involucrals acabades en espina i divergents; flors pentàmeres, les marginals radiants i estèrils, de color rosa violaci (rarament albines), que ultrapassen les bràctees exteriors, mentre que les interiors són hermafrodites i fèrtils. Androceu amb cinc estams soldats en un tub per dins del qual passa l’estil del gineceu, ínfer, amb estil acabat en braços estigmàtics curts. Floreix de març a juliol.

Fruit en aqueni 2-3 més curt que el papus
Fruit en aquenis amb deu estries i coronat per un papus 3-4 vegades més llarg que l’aqueni.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El tipus de pèls i la seua abundància a la tija reben diverses denominacions: quan són pèls curts i suaus diem que és pubescent; si són molts, curts i pròxims, direm que és vellut; sedós si són extremadament fins i brillants; hirsut quan són rectes i rígids; si punxen els anomenarem híspids; i si la tija està coberta de pèls ramificats o entrellaçats, molt atapeït formant una borra, com en aquest cas, direm que és tomentós.

Bràctees involucrals divergents i acabades en espina
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Galactites deriva del grec “γάλα gála, gálaktos” que significa llet, en referència al color blanquinós, lletós, de la tija i el revers de les fulles. Altres autors atribueixen el nom a la saba lletosa que conté.
L’epítet específic tomentosa incideix també en el toment que cobreix la planta.

Família Compositae (Asteraceae)


2 comentaris:

  1. Aquest card ho tinc bastant vist, té un colorit violeta en tonalitats blanques i rosades que m'encanta.
    Molt bona la definició dels tipus de pèls o pinxos, fas un treball excel · lent i unes fotos boniques i amb tots els detalls.
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina
  2. Espectacular fotografia dels filaments i dels 'Fruits en aqueni 2-3 més curt que el papus'. Sempre aprenem amb les teves definicions. Gràcies.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...