Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 25 de març del 2014

Tuberaria guttata (L.) Fourr.


NOMS: Estepa gotejada. Heliantem maculat. Castellà: Hierba turmera. Jaguarzo. Mirasol. Gallego: Loitosiña. Italià: Fior-gallinaccio comune. Francès: Hélianthème taché. Hélianthème tacheté. Anglès: European Frostweed. Spotted Rock-rose. Alemany: Geflecktes Sandröschen. Getüpfeltes Sandröschen. Neerlandès: Gevlekt Zonnerosje.

Flors en cima escorpioide
SINÒNIMS:  Helianthemum guttatum (L.) Mill.;  Xolantha guttata (L.) Raf.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània.

HÀBITAT: Thero-Brachypodion. Helianthemion guttati. Pinars, vores de camins, pradells terofítics, preferentment sobre sòls descarbonatats i pobres en nutrients. Aquests exemplars de la zona silícia de les Fontanelles de Vallada. Entre 100 i 1500 metres d’altitud

Petita herba de poc més d'un pam d'alçada
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Petita herba anual que fa una tija prima, erecta, de poc més d’un pam d’alçada, més o menys ramificada.

Fulles trinèrvies
Fulles en roseta basal ovalades amb tres nervis que van de la base a l’àpex (trinèrvies), que es marceixen a l’antesi; les caulinars són oposades, lanceolades o linears, i les més pròximes a la inflorescència poden ser alternes. Totes pubescents.

Pètals grocs amb una taca a la base
Flors en cima escorpioide unilateral. Flors hermafrodites, actinomorfes, amb llargs peduncles. Calze de cinc sèpals lliures i pilosos, i els dos externs són menors que els tres interiors. Corol·la amb cinc pètals lliures, grocs, amb una taca fosca a la base. Androceu amb nombrosos estams grocs. Gineceu súper amb curt estil acabat en estigma. Floreix a la primavera, de març a juliol.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula dehiscent per tres valves amb moltes llavors.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Aquesta espècie manté una relació simbiòtica amb fongs del gènere Terfezia amb les que forma una micorriza, és a dir, que la planta obté nutrients minerals i aigua, a canvi de proporcionar hidrats de carboni i vitamines que el fong no pot elaborar.

Tres sèpals majors i dos més petits
USOS I PROPIETATS: En llocs com Extremadura es busquen aquestes plantes per recollir el carpòfor, amb forma de tubercle, que hi ha mig soterrat a les arrels de la T. Guttata, que és comestible i molt apreciada en gastronomia.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Tuberaria deriva del llatí “tuber” que significa tubercle, berruga, perquè un fong creix a les seues arrels i forma uns petits cossos esfèrics subterranis semblants a les trufes. Aquest també és el motiu del nom popular de “hierba turmera”.
L’epítet específic guttata ve de “gutta” que significa gota, taca, clapejat, per les taques del pètals.

Família Cistaceae


1 comentari:

  1. Your website was a really effective browsing experience and very well planned out.Well done!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...