Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 13 de març del 2014

Euphorbia segetalis L.


NOMS: Lletera. Lletrera. Lleteresa de camp. Mal d’ulls. Croca. Castellà: Lechetrezna. Èuscara: Esne-belarra. Occità: Lagagno. Portuguès: Alforva brava. Italià: Euforbia delle messi. Francès: Euphorbe des moissons. Anglès: Grainfield Spurge. Alemany: Saat-Wolfsmilch.

Pleocasi de 5-7 radis
DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Diplotaxion erucoidis. Camps, erms, vores de camins, llocs ruderals de secà. Fins els 1550 metres d’altitud.

Tiges erectes lignificades a la base
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm. De vegades però, es comporta com teròfit, és a dir, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors.

DESCRIPCIÓ: Herba glabra, sufruticosa, de tiges erectes, normalment ramificades a la part superior en branques laterals fèrtils. Fa fins poc menys de mig metre d’alçada

Fulles alternes d'un verd glauc
Fulles caulinars alternes, lanceolades, reflexes i, les inferiors, caduques; les fulles bracteals triangulars cordiformes

Glàndules nectaríferes corniculades
Flors en pleocasi de 5-7 radis que es bifurquen vàries vegades. Els ciatis tenen les glàndules de color verd groguenc i amb forma de croissant, amb dos petits apèndix corniculats. En cada ciati hi ha una flor femenina central de gineceu súper, un pistil acabat en estigma de tres braços bífids; i diverses cimes de flors masculines laterals, reduïdes a un sol estam. Floreix tot l’any però la major floració és en primavera.

Fruit en càpsula tricoca
Fruit en càpsula tricoca, solcada i granulosa a les quilles

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Euphorbia és un gran gènere de plantes amb flor, moltes de les quals coneguem com lleteres, lletereses o lletreres. Totes produeixen una saba, normalment blanca, el làtex, força tòxic. A les zones temperades hi ha herbàcies, però a tot el món són més conegudes les suculentes, algunes semblants a cactus, que creixen a l’Àfrica meridional i Madagascar però també a les zones tropicals d’Àsia i Amèrica.


USOS I PROPIETATS: Com altres lleteres, el làtex (llet) que produeix és molt tòxic, i ha sigut emprat en medicina popular com laxant i per llevar berrugues de la pell.
La venda de qualsevol part de la planta està prohibida o restringida atenent a llur toxicitat.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Euphorbia ve del grec "eu ἐῧ" que significa bo, i "pherbo" que significa menjar, ben alimentat. Segons Dioscòrides i Plini deriva d’Euforbo, el metge del rei Juba II de Mauritània que va descobrir les virtuts d’Euphorbia resinifera. Segons Galeno es refereix al troià Eúphorbos. El grec euphórbion, -ou, era el nom que rebia una lletrera cactiforme de les muntanyes de Mauritània.
L’epítet específic segetalis deriva del llatí "seges, -etis" que significa camp de gra, doncs aquesta espècie creix als cultius.
Euphorbia segetalis va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 1: 458–459. 1753.

Família Euphorbiaceae


1 comentari:

  1. Thaոks for sharing your thoughts about hungr shark evolution cheats ոo ɗownload.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...