Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 14 de juny del 2014

Paronychia capitata (L.) Lam.


NOMS: Arrecada. Arrecadeta. Paroníquia nívia. Sanguinària blanca. Herba de la sang. Castellà : Asperilla. Nevadilla. Sanguinaria menor. Portuguès: Herva andorinha. Italià: Paronichia capitata. Francès: Paronyque en tête. Anglès: Algerian tea

Flors en glomèruls terminals nombrosos i densos
SINÒNIMS: Paronychia nivea DC.; Illecebrum capitatum L.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Prats anuals, terofítics, de sòls àrids, marges de camins i clarianes de coscollars. Fins els 1400 metres d’altitud.

Tiges postrades i pubescents
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ: Herbàcia de base lignificada, amb tiges postrades, pubescents, de fins un pam de llargària

Fulles oposades amb estípules escarioses
Fulles oposades, sèssils, oblongo-lanceolades, de marge enter i cobertes de pèls, no imbricades. Estípules lanceolades, escarioses, poc més curtes que les fulles.

Només es veu el calze embolcallat per les bràctees
Flors en glomèruls terminals nombrosos i densos, on predomina l’aspecte membranós de les bràctees amplament ovades que ultrapassen les flors. Flors hermafrodites, pentàmeres i actinomorfes. Calze amb cinc sèpals de color verd molt desiguals, aguts, sense marge membranós ni forma de caputxa. Pètals no visibles. Androceu amb cinc estams oposats als sèpals. Gineceu amb ovari d’estils filiformes amb estigmes divergents.  

Fruit en aqueni dins del calze persistent

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una bràctea és un òrgan foliaci, pròxim a la flor, que té la funció de protegir les flors o les inflorescències. Normalment és verd, diferent a les fulles i a les peces del periant, però de vegades pren vius colors, com en la bugenvíl·lea (Bougainvillea glabra Choisy), o pren aspecte escariós, és a dir, més o menys translúcid, sec i rígid, com en aquest cas.

Les bràctees escarioses caracteritzen el gènere
USOS I PROPIETATS: En medicina popular s’empra igual que Paronychia argentea, la infusió de les parts aèries seques com depurativa, per rebaixar la sang, i en ús exterior com vulnerària, per desinfectar ferides. De fet les dues espècies prenen els mateixos noms comuns.   

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Paronychia  deriva del grec "πᾰρἆ pará" semblant, paregut, i "ὄνυξ ónyx" que significa ungla, és a dir, semblant a una ungla, per l’aspecte del calze que recorda una ungla.
L’epítet específic capitata deriva de "cáput, cápitis", que significa cap, del cap, cabut o de cap gran, per els glomèruls florals que semblen cabets a sobre de les tiges.
En Dioscòrides el nom Paronychia el rep una mateta que naix sobre les roques i que cura els rodadits. Segons alguns autors aquesta planta seria l’arracadeta.

Família Caryophyllaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...