Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 30 d’abril del 2015

Arabis auriculata Lam.


NOMS: Àrabis auriculada. Italià: Arabetta orecchiuta. Francès: Arabette à oreillettes. Arabette droite. Alemany: Öhrchen-Gänsekresse.

Flors en raïm terminal
SINÒNIMS: Arabis recta Vill.

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Pastures seques de plantes anuals (terofítics), sobre qualsevol sòl. Entre els 300 i els 1700 metres d’altitud.

Herba petita de tiges erectes
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Petita planta anual de tiges erectes i piloses que no arriba al pam d’alçada, amb els fruits sobrepassant les flors.

Les inferiors en roseta basal
Fulles inferiors en roseta basal amb petit pecíol, mentre que les caulinars són auriculades i sèssils, oblongues, de marge irregularment dentat

Corol·la amb quatre pètals blancs
Flors en raïms terminals. Calze de quatre sèpals lliures amb el marge membranós. Corol·la de quatre pètals blancs. Floreix en març, abril i maig.

Síliqua erecta
Fruit en síliqua erecta i pedunculada.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les crucíferes són fàcils de distingir per les flors. Solen ser petites, i de simetria radiada, amb quatre sèpals, dos dels quals s’insereixen un xic per sota dels altres dos, i fan una mica de bossa a la base. La corol·la la formen quatre pètals iguals en els que es distingeix clarament la ungla i el limbe. Els limbes estan estesos formant una creu (d’ací el nom de crucíferes). L’androceu també és característic, doncs està format per un verticil de dos estams curts i un altre amb quatre estams més llargs.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Arabis fa referència a Aràbia, possible lloc d’origen de la planta. Altres autors opinen que deriva de la paraula grega usada per a denominar la "mostassa" o els "créixens"
 L’epítet específic auriculata deriva de “aurícula” orelleta, diminutiu de “auris” orella, per les aurícules de les fulles caulinars que acaronen la tija

Família Cruciferae (Brassicaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...