Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 18 de desembre del 2015

Leucoagaricus melanotrichus (Malç. & Bert.) T rimbach


NOMS: No hem trobat cap nom popular per aquest bolet

SINÒNIMS: Lepiota melanotricha Melençon & Bertault.

HÀBITAT: És un bolet saprofític que creix a la tardor en les pinedes les brolles de boscos degradats. Aquests exemplars sota pi blanc (Pinus halepensis) i carrasca (Quercus ilex ssp. rotundifolia)


DESCRIPCIÓ: Capell, barret o píleu petit (1,5-3 cm de diàmetre) en principi globós però després s’obri com una campana i acaba pla convex, amb un mamelló central. El capell està cobert per una cutícula amb esquames de color grisós, més obscur al centre, sobre fons blanquinós.  

Himeni amb làmines lliures, ventrudes, atapeïdes,  blanques de joves que van fent-se de color crema quan són adults.


Peu o estípit cilíndric, prim, sinuós, de color blanc grisós, amb un petit anell blanc amb el marge obscur, fràgil.

Carn blanca, prima, d’olor a fong i sabor dolç.

COMESTIBILITAT: Sense valor culinari


Es pot confondre amb la Lepiota forquignonii però esta té tons olivacis en la cutícula i no té anell. Leucoagaricus melanotrichus és una espècie que es caracteritza pel seu xicotet port (uns 4 cm), la seua cutícula escatosa gris-negra i l'anell amb el marge típicament negre.

CURIOSITATS MICOLÒGIQUES: La micologia és una ciència molt jove. La primera classificació va ser publicada per l’humanista italià Hermolaus en 1526 i no va ser fins una dada tan recent com 1969 que, R.H. Whittaker, va separar els fongs en un regne diferent a altres formes de tipus vegetal, doncs els fongs no podien ser considerats vegetals.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Leucoagaricus deriva del grec "λευκός leukós" blanc, i de "Agaricus" un gènere de fong. L’epítet específic melanotrichus ve del grec “μἐλἄν, -ανος mélan, -anos” negre, i "θρίξ, τριχός thrix, trikhós" pèl, cabells, pel capell obscur.

Família Agaricaceae


Llegiu l'advertència abans de fer de boletaires o pebrassers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...