Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 18 d’octubre del 2010

Ononis minutissima L.


NOMS: Gavó menut, gavonet Castellà: Anonis menor, anonis chiquituela. Italià: Ononide minutissima.  Francès: Bugrane très grêle. Anglès: Tiny restharrow. Alemany: Winzige Hauhechel.

Flor de gavó menut


SINÒNIMS: Ononis barbata Cav.; Anonis minutissima (L.) Lam.;  Ononis saxatilis Lam.;

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion. De vocació rupícola, habita coscollars, pedregars calcaris en ambients secs i assolellats, i a les escletxes de les roques, fins els 1500 metres d’altitud. Aquest exemplar del camí de la Penya l’Àguila, Serra Grossa, Vallada, València.


Planta de gavó menut

FORMA VITAL: Camèfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes amb els meristemes perdurables  a menys de 40 cm del terra
 
DESCRIPCIÓ:  Mata xicoteta molt ramificada de branques llenyoses (sufruticosa) i molt primes, glabrescent, ascendent o decumbent.


Fulles trilobulades
Fulles alternes amb pecíol, compostes trifoliades de folíols sèssils, petits, amb el limbe més o menys arrodonit i el marge dentat. Estípules a la base de les fulles, més llargues que el pecíol, normalment senceres.

Flor papilionàcia
Flors grogues i agrupades en raïms a la part superior de les branques, surten de l’aixella d’una bràctea blanquinosa. Calze tubular amb cinc llargues dents estretes i acabades en punta. Corol·la és groga, papilionàcia, amb l’estendard glabre. Floreix a finals de l’estiu i la tardor

Flor i fruit (a l'esquerra) de gavó menut

Fruit és un llegum d’uns 5-7 mm, que es manté dins del calze persistent, amb 3 a 6 granes

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: La llegum és el fruit característic de les lleguminoses, format per un  sol carpel; normalment és sec i dehiscent, i s’obri en dos valves per deixar eixir les llavors.  

USOS I PROPIETATS: No coneguts


SABIES QUE... el nom del gènere Ononis, deriva del grec “ónos” que significa ruc, ase.
L’epítet específic minutissima és un superlatiu del llatí “minutus, -a, -um” que significa diminut, molt petit, per les reduïdes dimensions de la planta en relació a la resta del gènere.

Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...