Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 19 d’octubre del 2010

Ononis tridentata L.


NOMS: Gavó salat, Arnalls, Ruac. Salat. Soia. Sosa. Cast. Arnacho. Estrepa. Garbancillo de conejo. Asnallo. Salazo. 

Flors i fruit del gavó salat
SINÒNIMS: Es tracta d'una espècie altament polimorfa, sobretot pel que fa a la mida i forma dels folíols, de manera que es reconeixen diverses subespècies i varietats: subsp. angustifolia Lange; subsp. crassifolia L. Dufour ex Bois; subsp. tridentata. Ononis tridentata L. var. edentula Webb in Bourg.

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental

FORMES VITALS: Nanofaneròfit: planta que manté les gemmes persistents entre els 25 cm i els dos metres de terra.

Planta sobre sòl guixós de la Saladella de Vallada
HÀBITAT: Gypsophilion: És una planta gipsícola, és a dir, creix en sòls margosos d’alta concentració de guix. La seua presència indica l’existència de sulfat càlcic.  Viu entre els 100 m i els 1000 m d’altitud. Aquest exemplar és de la Salaella, als peus de la Penya l’Àguila, en Vallada, Valencia.

DESCRIPCIÓ:  Mata molt ramificada de tiges erectes i tomentoses les joves, de fins 60 cm d'alçada. 

Fulles trifoliades
Fulles trifoliades amb un pecíol curt i amb folíols carnosos, d’uns tres centímetres, i estrets. Estípules triangulars i lanceolades de vora sencera. 

Flor papilionàcia
 Les flors, rosades, s’agrupen en panícules laxes amb peduncle. El calze es divideix en cinc dents liniars que sostenen la corol·la amb estendard amb estries i quillat. Floreix de maig a novembre.

Fruit amb les llavoretes dins
El fruit és una llegum, quasi cilíndrica, amb pelets, glandulós i pèndul, que conté dos o tres llavoretes arronyonades.  


CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Es diu gipsícola a la planta que viu exclusivament en sòls guixencs, com és el cas del gavó salat.

Calze amb cinc dents linears
SABIES QUE... Ononis és el nom grec antic que donaven a aquestes plantes. El nom de l’espècie, tridentata, fa referència a les fulles trifoliades.
El gavó salat és capaç d’incorporar als seus teixits gran quantitat de sofre del sulfat càlcic (guix, algeps) sense que li resulte tòxic, com a la majoria de plantes

Observacions: Planta protegida, inclosa al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya (decret 328/92; annex III del Decret del PEIN) DOGC 1714 de 14-12-1992

Família Papilionaceae (Fabaceae) (Leguminosae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...