Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 24 de gener del 2011

Lavatera cretica L.


NOMS:  Malva, Malvera. formatgets, malva de runa, malví, malva crètica, malva d’horta, vauma. Castellà: Malva, malba, marvas, pajicilla, panecico, quesilla, quesitos. Portuguès: Malva-bastarda. Lavátera, Italià: Malvone di Creta. Francès: Lavatère de crète. Anglès: Cornish mallow, cretan tree-mallow. Alemany: Kretische Strauchpappel. Grec: Λαβατέρα η κρητική. 

Flors pentàmera de Lavatera cretica
SINÒNIMS: Malva multiflora (Cav.) Soldano, Banfi & Galasso.;  Lavatera sylvestris Brot.;  Malva willkommiana Scheele

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Chenopodietalia muralis. Vores de camins, escombraries, herbassars i llocs ruderalitzats fins els 500 metres d’altitud. 

Planta erecta i ramificada
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que defineix els vegetals amb les seues parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Planta biennal de fins metre i mig, erecta, poc ramificada, lignificada a la base (sufruticosa),i amb pèls a les parts més joves.   

Fulla peciolada de nervació palmada

Fulles amb pecíols llargs i el limbe dividit en 5-7 lòbuls, poc profunds amb dents redones les inferiors i lòbuls més marcats i dents triangulars les superiors. La nervació és palmada i tenen estípules triangulars a la base.

Els pètals tenen un "mosset" a l'àpex
Flors en fascicles axil·lars amb peduncles més curts que els pecíols de les fulles axil·lants, actinomorfes, hermafrodites, de color rosa clar amb venes de color més fort, els cinc pètals presenten un entrant a l’àpex, com un mosset; calze amb cinc sèpals triangulars-ovats que persisteixen sobre el fruit; a la base del calze hi ha un calicle amb tres segments triangulars més curts que els sèpals i soldats a la base; nombrosos estams soldats envolten el pistil. Floreix de març a setembre

Calicle a l'esquerra. El fruit és el formatget que mengen els xiquets
Fruit és un esquizocarp (el formatget) format per 7-9 mericarps (les porcions del formatget) llisos, que porten una llavor cadascun. L’esquizocarp està embolcallat per els sèpals que romanen aplicats a sobre del fruit

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El calicle és una espècie d’embolcall extrafloral en forma de calze, d'origen divers, que neix sota el calze veritable i, de vegades, es confon amb ell. La Lavatera cretica és similar a la Malva sylvestris però se'n diferencia, precisament, pels segments del calicle soldats i molt més amples, que en el cas de Malva són lliures.

Ací podem veure el calicle embolcallant el calze
USOS I PROPIETATS: astringent, diürètica, expectorant, emol·lient i laxant; les fulles rebaixen la inflamació i picades d’insectes. Es pren per alteracions del sistema respiratori  o digestiu (per al mal de panxa), d’ací la dita andalusa: "La malva le dijo al escardaor // déjame que viva viva // que si una vez te da un dolor // yo te curo la barriga."
Amb les fulles poden fer-se sopes o, les més tendres, en amanida.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere “Lavatera” és dedicat als germans suïssos Lavater, metges i naturalistes que visqueren al segle XVII. El nom de l’espècie “cretica” és un epítet geogràfic que ve del grec “kretikós” que significa cretenc, provinent de l’illa de Creta.


Els fruits, petis i en forma de formatgets, panets o carabassetes, formava part de les plantes mengívoles per la xicalla, perquè tenen un gust agradable i eren a l’abast dels xiquets per marges i camins.

En el Banquet dels set savis de Plutarc (c. 50-120 dC.) es nomena el fruit de les malves, junt a altres plantes senzilles i silvestres, portades al temple com record i senyal dels aliments primitius. (Mètode)

En base a recents estudis genètics Lavatera cretica ha sigut transferida al gènere Malva amb el nom de Malva multiflora (Cav.) Soldano, Banfi & Galasso, 2005. 

Família Malvaceae

1 comentari:

  1. Enhorabona per el blog. La informació que dones acompanyada d'aquestes fotos que parlen per si mateixes no tenen desperdici. Espere noves entrades.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...