Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 16 de febrer de 2011

Lamium amplexicaule L.


NOMS: Floruví, galleret, ninois, tinya negra, flor robí, ortiga borda, peu de gall, murró, sabaters. Cast. Ortiga muerta, conejitos, zapatitos, chupón, gargantilla. Port.Chuchapitos, lamio violeta. Francés: Lamier amplexicaule, Lamier à feuilles embrassantes.   Anglés: Henbid deadnettle, henbit 

Verticil·lastre de Lamium amplexicaule
SINÒNIMS: Lamium lassithiense  Cousturier & Gandoger;   L.rumelicum  Velen. ;  L. Stepposum  Kossko.

DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi  nord.

HÀBITAT: Arvense. Camps de conreu

Corol·la en tub acabat en dos llavis oberts
FORMA VITAL:  Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual de fins 25 cm d’altura, amb tiges erectes i fulles pubescents.

Les fulles inferiors són peciolades
Fulles arrodonides, de vegades més amples que llargues, amb el marge lobulat, les inferiors peciolades i les superiors sèssils i oposades.

Llavi superior en casc i el inferior dividit en dos lòbuls
Flors en inflorescències en verticil·lastre, envoltades de bràctees que envolten la tija com si foren una cossola (d’ací el nom d’amplexicaule). Les flors , hermafrodites, tenen la corol·la en forma d’un tub llarg i acaben en dos llavis molt oberts de color rosat o púrpura, el superior en forma de casc i el inferior amb dos lòbuls . El calze el componen cinc sèpals soldats.  Quatre estams dins el llavi superior, els dos centrals més curts. Ovari dividit en quatre parts i un estil central amb estigma bífid. 

Fruits dins del calze persistent
Fruit en tetraqueni amb núcules trígones

CURIOSITATS BOTÀNIQUES:  Algunes plantes, com Lamium amplexicaule, tenen les flors tancades de manera que el pol·len arriba a l’estigma de la mateixa flor sense necessitar intermediaris que porten el pol·len d’una flor a altra. Aquestes flors reben el nom de cleistògames.  

Les bràctees envolten la tija
USOS I PROPIETATS:  Té importància mel·lífera, doncs abunden en camps cultivats en hivern, quan escassegen les flors.
Les fulles i l’arrel són comestibles en amanida i en certs dolços. 

La flor sembla la cara d'una bruixa (lamia)
CURIOSITATS: El nom del gènere Lamium ve del llatí “lamia” que significa bruixa. Hom diu que Lamia era una espècie de “donyet” que espantava als xiquets i tenia una cara semblant a la flor del Lamium. El nom de l’espècie “amplexicaule” ve del llatí “amplector” que significa abraçar, rodejar, i del grec “kaulós” que significa tija.

Família Labiatae (Lamiaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...