Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 4 de febrer de 2011

Plantago lagopus L.

NOMS:  Herba de cinc nervis, herba de cinc venes, peu de llebre, plantatge, morro d’ovella, menjarot. Cast. Llantén pie de liebre. Francès: Platain pied de lièvre. Anglès: Hare’s foot plantain, Rabbit Foot Plantain. Alemany: hasenfuß Wegerich

Inflorescència de Plantatge
SINÒNIMS: Plantago lusitanica L.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Hordeion leporini.  Vegetació ruderal i arvense, marges, descampats, sobre sòls secs feblement nitròfils. Fins els mil metres d’altitud.

Herba acaule
FORMA VITAL: Teròfit: en l'estació desfavorable tan sols hi resten les llavors, que no germinaran fins a l'arribada d'un moment més propici.

DESCRIPCIÓ:  Herba de fins 30 cm d’alçada, anual, aparentment sense tija, amb roseta basal.

Observeu la nerviació paral·lela
Fulles lanceolades que recorden la forma de l’orella d’un conill, amb pèls de tacte suau, verdes, mucronades, amb pecíol llarg i estret, amb els nervis, paral·lels, molt patents (de 3 a 5). 

Quatre estams amb el filament molt llarg

Flors en inflorescències en espiga, ovalades i cobertes d’una pilositat que li dona un aspecte blanquinós, sobre un escapus estriat, dret i ascendent, més llarg que les fulles; bràctees brunes i de consistència membranosa i rígida (escarioses) amb pèls blancs a l’àpex. Calze amb quatre sèpals, dos d’ells amb molts pèls a l’àpex. Corol·la bruna amb el pètals soldats en una sola peça amb quatre lòbuls pilosos. Quatre estams amb el filament molt llarg. Un sol estil llarg i prim com un fil.

Els pèls llargs i suaus caracteritzen l'espècie.
Fruit en càpsula ovoide amb dues llavors

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Un peduncle sense fulles ni bràctees que surt normalment d'un bulb o rizoma i porta, al seu àpex, les flors, com en aquest cas dels plantatges, s’anomena escapus.

Els estams són molt llargs.
USOS I PROPIETATS:  Les llavors dels plantatges són molt apreciats pels ocells.

SABIES QUE...  El nom d'aquest gènere deriva de "planta" que en llatí significa "peu" i del verb "ago", que vol dir semblant, és a dir, semblant a un peu, per la semblança de les fulles amb la planta del peu. El nom de l’espècie “lagopus” ve del grec “lagos”, que significa llebre, i de “pous, podus” que significa peu.
El nom popular peu de llebre fa referència al fet que les seues inflorescències són piloses i suaus com les pates de les llebres o els conills.

Família Plantaginaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...