Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

diumenge, 27 de febrer del 2011

Erodium malacoides (L.) L'Hér.

NOMS: Agulleta, filamaria, filmaria comuna, gerani filmaria, bec de cigonya, forquilles, rellotges, cadiretes, corripeus. Cast. Filamaría, afiletero, cigüeña  malva, alfileres, alfileres de pastor. Basc: Moko belarra. Port. Maria fina. Francés: bec de grue fausse mauve, Bec-de-grue à feuilles de mauve, Érodium fausse mauve, Érodium à feuilles de mauve.  Anglés: Stork’s bill, Oval Heron's Bill, Glandular stork's-bill, Mallow-leaved stork's bill. Alemany: malvenblättriger Reiherschnabel.

Flors en umbel·la d'Erodium malacoides
DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Ruderal. Horts, camps de conreu, vores de camins, erms, fins els 1300 metres d’altitud.

Flor amb cinc sèpals mucronats i amb pèls
FORMA VITAL:  Hemicriptòfit: els meristemes es troben just arran de terra en l'estació desfavorable;  Teròfit: en l'estació desfavorable tan sols hi resten les llavors, que no germinaran fins a l'arribada d'un moment més propici.

DESCRIPCIÓ:  Planta herbàcia reptant de cinc a cinquanta cm, molt ramificada amb pèls glandulosos 

Fulles peciolades i dentades
Fulles són ovades i en forma de cor; les inferiors amb pecíol, marge dentat (a diferència d’Erodium chium que les té profundament lobulades) i de nerviació pinnada amb estípules a la base.

La corol·la té cinc pètals lliures
Flors en inflorescències en umbel·la de poques flors (de tres a vuit) i bràctees blanquinoses; flors hermafrodites amb cinc peces lliures i pedicel·lades. Cinc sèpals mucronats i amb pèls. Cinc pètals de color rosa violaci. Cinc estams amb nectari a la base que s’alternen amb cinc estaminodis. Ovari súper, estil persistent amb cinc estigmes filiformes. Floreix de desembre a juliol.

Fruit en forma de bec de garsa característic del gènere
Fruit en esquizocarp format per cinc mericarps pilosos al voltant de l’estil que creix i es fa dur, donant forma al característic bec. Els mericarps es separen i el bec, prim i llarg, es cargola de forma helicoïdal amb la humitat (higroscòpicament) per tal d’endinsar la llavor en terra.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Estaminodi:  de vegades els estams d’una flor no tenen tots la mateixa mida. Uns es queden més curts que altres fins al punt que hi ha grups de plantes que tenen estams que han perdut el sentit de la seua existència i, per atròfia, no poden produir pol·len, quedant reduïts a filaments o laminetes sense antera. Aquest òrgan rep el nom d’estaminodi.  

Ací podeu veure els estaminodis clars entre els estams de color violaci
USOS I PROPIETATS:  En alguns llocs aquest gènere és un remei hemostàtic, és a dir,  per combatre les hemorràgies de la menstruació excessiva provocada per la matriu.

CURIOSITATS: El nom de l’espècie, “malacoides” , ve del grec “malakoiedes” que significa moll, tou, potser per l’escassa consistència de les fulles. El nom del gènere “Erodium” procedeix del grec “erodios” que significa “garsa”, per la forma dels fruits que semblen el bec de les garses.

Família Geraniaceae

1 comentari:

  1. er combatre les hemorràgies de la menstruació excessiva provocada per la matriu

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...