Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 10 de febrer de 2011

Fumaria parviflora Lam.


NOMS: Fumària de flor menuda, fumisterra, fum de terra. Cast. Hierba gallinera, palomita menuda.  Francés: Fumeterre à petites fleurs. Anglés: Fineleaf fumatory, indian fumitory

Flors menudes de Fumaria parviflora
DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT:  Polygono-Chenopodietalia. Murs, vores de camins i camps abandonats, fins als 1500 metres d’altitud.

Inflorescència
FORMA VITAL:  Teròfit:  en l'estació desfavorable tan sols hi resten les llavors, que no germinaran fins a l'arribada d'un moment més propici.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual amb diverses tiges ascendents, poc robustes i glauques, de fins 60 cm 

Fulles molt dividides, amb segments estrets
Fulles alternes, 2-3 vegades pinnatisectes amb segments molt estrets i acanalats. 

Flors amb sèpals mínims
Flors en raïms subsèssils, curts i densos, amb deu a vint flors amb un peduncle tres vegades més curt que la flor i amb bràctea. Flors de més o menys mig centímetre, hermafrodites amb un calze format per dos sèpals molt petits, més estrets que la corol·la, lanceolats i dentats. Corol·la blanca i púrpura a l’àpex, amb quatre pètals, el superior amb esperó; els laterals soldats a l’àpex de manera que formen dues ales; l’inferior és lliure. Sis estams agrupats en dos farcells de tres estams soldats a la base i amb tres parts a l’àpex; el farcell superior du un nectari basal que està a l’esperó.  Un sol estil amb dos estigmes. 

Núcula mucronada
Fruit sec, indehiscent, amb una sola llavor (núcula), quasi esfèric, mucronat i un poc rugós.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les fumàries es diferencien per xicotets detalls morfològics com  són els petits sèpals, els fruits o els segments de les fulles.

Els pètals laterals formen ales a l'àpex de color púrpura
USOS I PROPIETATS: Conté el alcaloide fumarina , idèntic a la protopina de les papaveràcies. És tònica, depurativa i sudorífica. En infusió contra la escròfula i les infermetats cròniques de la pell.

CURIOSITATS: El nom de l’espècie, parviflora deriva de “parvus” que significa petit i “florus” que significa flor, degut a les petites flors si les comparem amb les demés del gènere.

Família Papaveraceae (Fumariaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...