Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 26 d’abril del 2012

Ophrys fusca Link


NOMS: Mosques negres. Abellera fosca.  Castellà: Orquídea abejera oscura, Abejera oscura, Abejita, Avispilla, Monjas, Monjitas, Mosca fusca. Portuguès: Moscardo fusco. Italià: Ofride scura. Moscaria giallognola. Francès: Ophrys brun. Anglès: Sombre Bee-orchid. Dull Ophrys. Boxing glove Orchid. Alemany: Ragwurz. Grec: Οφρύς η μελανή.

Flors d'abellera fosca
SINÒNIMS: La sistemàtica del grup de Ophrys Fusca és complexa a causa de la tendència actual a atribuir valor taxonòmic a petites diferències morfològiques de grandària, pilositat i coloració del label, diferències fenològiques i altres relatives a l'agent pol·linitzador.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Prats, erms, coscollars i boscs aclarits.

Planta monopodal, amb una sola tija
FORMA VITAL: Geòfit: una de les formes vitals de Raunkjaer que defineix les plantes amb els meristemes sota terra en l'estació desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba amb una sola tija que pot arribar als 40 cm però no sol passar del pam d’alçada.

Fulles en roseta bassal
Fulles bassals oblongo-lanceolades en roseta de 3-6 fulles, i només una o dues fulles agudes a la tija.

Label dividit en tre l'obuls, vellut i de color fosc
Flors amb sis tèpals, tres externs d’un verd groguenc, dos interns també verdosos i el tercer tèpal intern, el label, dividit en tres lòbuls, el central bilobat, vellut i fosc a la meitat terminal amb la part interna coberta per una taca blavosa o grisa.

Fruit d'abellera fosca en càpsula
Fruit en càpsula

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les espècies d’aquest gènere tenen tubercles radicals i, a moltes espècies, a partir del tubercle en creix un altre cada any, de manera que sempre hi ha dos tubercles, un passat i el nou del qual naixerà la planta de l’any vinent. El conjunt té l’aparença d’uns testicles, el que ha donat nom a la família, doncs “orquis” significa testicle.

El label de color "fosc" dona nom a aquesta espècie
SABIES QUE... Ophrys deriva, possiblement, del grec “ophrýs, -yós”  que significa cella, entrecella. Tot i que no veig la relació, va ser emprat per Plini el Vell a la seua obra “Història Natural”.
L’epítet específic fusca deriva del llatí “fusca” que significa fosca, obscura, en referència al color del seu label.
És una de les orquídies anomenades “abelleres” perquè el label imita la forma de les femelles d’algunes abelles i vespes.

Família Orchidaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...