Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 2 d’abril del 2012

Dorycnium hirsutum (L.) Ser.


NOMS: Botja peluda. Coronel·la. Socarrell.Herba del pastor. Bolaga. Guixola. Trèvol pelut. Herba de setge. Castellà: Bocha. Boja peluda. Hierba de la sangre. Trebol hemorroïdal. Italià: Trifoglino irsuto. Francès: Bonjeanie hirsute. Anglès: Canary Clover. Alemany: Behaarter Backenklee. Grec: Δωρίκνιον

Glomèruls florals amb bràctees piloses
SINÒNIMS: Bonjeania hirsuta (L.) Reichb.;  Lotus hirsutus L.; Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània

HÀBITAT: Rosmarino-Ericion, Oleo-Ceratonion. Coscollars, i carrascars aclarits, en vores de camins i pedregars, sobre substrat calcari o àcid. Fins els 1500 metres d’altitud.

Tota la planta té indument de pèls llargs i suaus
FORMA VITAL: Camèfit. Nanofaneròfit. Els camèfits són els vegetals que les seves parts aèries són persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm. En aquest cas de vegades passa els 50 cm d’alçada, pel que també s’hi qualifica de nanofaneròfit, que tenen les gemmes persistents situades a menys de 2 m d'altura

DESCRIPCIÓ:  Arbust cobert de pilositat sedosa i patent, amb tiges lignificades a la base (sufruticosa) erectes i de vegades postrades, molt ramificades des de la base. Emana una olor desagradable.

Els folíols de les fulles s'obrin com els dits de la mà
Fulles las fulles dividides en cinc folíols que semblen cinc fulles juntes que surten de la tija, com els dits d’una mà oberta, amb pèls per les dues cares.

Calze hirsut amb les dents de color granat
Flors en glomèruls amb bràctea foliosa de 3-4 folíols i peduncle. Flors amb curt pedicel. Calze en tub hirsut amb dents linears de color granat. Corol·la papilionàcia blanca o rosada. Floreix de maig a juliol.

Llegum amb les valves obertes
Fruit en llegum ovoide llis i obscur.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una característica de les flors d’aquesta família és la forma de les flors, amb la corol·la amb un sol pla de simetria (zigomorfa) i els pètals lliures (dialipètala), que sembla una papallona amb les ales obertes (d’ací el nom de papilionàcies). Tenen cinc pètals, un superior i ample, l'estendard; dos laterals i simètrics, les ales; i dos d'inferiors i units lateralment, de manera que formen la carena.

Característiques flors papilionàcies
USOS I PROPIETATS: Diürètic, astringent, hemostàtic, antiinflamatori, antiemètic. Per tractament de varius, flebitis, hemorroides, hemorràgies i cremades lleus, nafres bucals i genives sagnants, en infusió per rentats, en col·liris i en col·lutoris.
Seguint la Teoria del signe, antigament s’emprava per a combatre les hemorroides, per la forma  globosa i del color de la carn dels fruits.

SABIES QUE... El genèric Dorycnium era el nom grec “dorýknion, -ou”, i llatí “dorycnion”, que rebien diverses plantes que res tenen a veure amb les espècies d’aquest gènere a l’actualitat.
L’epítet específic hirsutum fa referència al abundant indument pilós de tota la planta.
Aquesta planta és d’interès apícola.

 Família Leguminosae (Fabaceae, Papilionaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...