Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 11 d’abril del 2012

Echinops ritro L.

NOMS: Cardinxa de boles. Panical blau. Card d’esteca. Occità: Boleta, Espino blanco. Castellà : Cardo yesquero. Abadejo. Cabeza de erizo.cardo azul. Èuscara: Asta likardo. Erluzea. Portuguès: Cardo asneiro. Erva yesqueira. Herva da isca. Isquias. Italià: Cardo-pallottola coccodrillo. Francès: Azurite. Oursin bleu. Anglès: Southern Globe-thistle. Alemany: Glattblättrige Kugeldistel. Ritro-Kugeldistel

Capítols de la cardinxa de boles
SINÒNIMS: Echinops ritro ssp. ritro L.  Echinops siculus Strobl
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Brachypodion phoenicoidis, Aphyllantion. Matollars aclarits, llocs assolellats, vores de camins, erms, preferentment calcícola. Fins els 1500 metres d’altitud

Tiges erectes i tomentoses
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Formes vitals de Raunkjaer, són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes herbàcies renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba vivaç amb una tija erecta, simple o poc ramificada d’un o dos pams, verda, coberta de toment el que li dona un aspecte groguenc.

Fulles partides amb els lòbuls acabats en espines punxants
Fulles dividides amb els lòbuls acabats en espines

Flors amb els pètals soldats en tub acabat en cinc lòbuls prims
Flors en inflorescències que són capítols esfèrics composts de capítols molt junts amb una sola flor envoltada per les bràctees involucrals, amb els cinc pètals dividits en fins segment. El calze te forma de papus que persistirà al fruit. Corol·la amb cinc pètals soldats en un tub. Cinc estams també soldats en un tub per on passa l’estil. Ovari ínfer.

Podem veure les setes a la base de l'aqueni
Fruit és un aqueni amb papus de setes soldades a la part inferior

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: El primer a descriure i classificar les espècies va ser Carl von Linné (Linneo), el pare de la moderna classificació científica dels organismes vius i biològics, tal com el coneixem avui en dia. Quan a continuació del nom binominal d’una espècie veiem “L.” vol dir que el taxó ha sigut descrit per Linné, doncs “L.” és la seua abreviació botànica estandaritzada.

Capítol de forma esfèrica compost per capítols d'una sola flor
USOS I PROPIETATS: Les llavors tenen propietats sudorífiques i expectorants, indicada per la bronquitis, sinusitis i afeccions respiratòries.
És utilitzada com ornamental per les vistoses inflorescències i la gran resistència a gelades i sequeres, i per a fer centres de taula.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: el nom genèric Echinops deriva del grec “achinus” que significa eriçó, i de “óps” que significa ull, però segons Linneo ve de “ópsis”, aparença, aspecte, és a dir, Echinops significa “amb aspecte d’eriçó”, per les moltes espines que presenta. Els capítols recorden els eriçons de mar. El nom específic ritro és el nom grec de la planta.

Echinops ritro va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 2: 815. 1753.

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...