Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 20 d’abril del 2012

Narcissus dubius Gouan

Flors de narcís blanc o nadala
NOMS: Nadala.  Nadala menuda, Nadaleta de muntanya, Narcís blanc. Castellà: Junquillo, Meados de zorro, Narciso. Francès: Narcisse douteux

SINÒNIMS: Narcissus tazetta subsp. dubius (Gouan) BakerPrincipio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental (Est de la Península Ibèrica i sud-est de França)

La característica d'aquest narcís és que és tot blanc
HÀBITAT: Thero-Brachypodietalia. Replans de roca amb poca terra, brolles, prats secs, pedregars. Fins els mil metres d’altitud. Aquests de La Vuelta de Vallada, (València)

FORMA VITAL: Geòfit: Planta que conserva les gemmes perdurants sota terra durant el període desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba bulbosa de poc més d’un pam d’alçada

Planta bulbosa de poc més d'un pam d'alçada
Fulles lineals, planes, de color verd blavós, totes situades a la base de la planta.

La flor té sis tèpals i la característica corona del narcís
Flors d’1,5-2 cm de diàmetre, apareixen en una umbel·la que surt d’una bràctea en forma d’espata membranosa i papiràcia, de fins sis flors, amb sis tèpals petaloides i corona completament blancs, encara que durant un dia, doncs després de la antesi es fa un poc groga. Sis estams inserits a la corona. Ovari ínfer molt aparent, doncs forma una protuberància per sota del perigoni; estil filiforme amb estigma trilobat. Floreix al mes de març, anunciant la primavera.

Fruit en càpsula
Fruit en càpsula trilobulada que conté nombroses llavors.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Antesi (del grec anthos: flor) és el període durant el qual la flor està totalment oberta i és funcional. També es pot referir, com en aquest cas, a l'arribada d'aquest període, o sigui, la florida o floració.
La corona és el conjunt d'apèndixs ligulars amb aparença de pètals que formen una falsa "corol·la" a l'interior de les peces que envolten les estructures de reproducció, és adir, del perigoni.

USOS I PROPIETATS: Emprada en jardineria.

La corol·la té un tub llarg entre l'ovari ínfer i els tèpals
SABIES QUE... el nom genèric, Narcissus, deriva de “Narkissos”, el nom del fill del déu Cephissus i de la nimfa Leiriope que, segons la mitologia grega, es distinguia per la seua bellesa.
El Narcissus dubius és un híbrid difícil de identificar i de classificar, el que justifica el nom de “dubius” amb que el va batejar Gouan, doncs Dubius significa això, que és dubtós, que fa dubtar.
Els bulbs del narcís provoquen vòmits, diarrees, tremolors i convulsions, i pot ser paralitzant i mortal ingerit en grans quantitats.
És un endemisme iberollevantí-occità.

Família Amaryllidaceae

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...