Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 5 d’octubre del 2012

Pulicaria dysenterica (L.) Bernh.


NOMS: Herba de Sant Roc. Herba disentèrica. Madrastra. Àrnica. Occità: Erbo de sant ro, Èrba de sant ròc. Castellà: Cunilago. Hierba del gato. Pulicaria. Hierba de la diarrea. Inula. Gallego: Disentérica. Herba do gato. Basc: Astamendia. Kukuso-belar. Portuguès: Arnica espuria. Erva das disenterias. Erva de Sâo Roque. Pulicária. Italià: Mentastro. Incensaria comune. Francès: Pulicaire dysentérique. Anglès: Middle Fleabane. Common Fleabane. Alemayn: Großes Flohkraut. Ruhr-Flohkraut. Neerlandès: Heelblaadjes.

Capítols amb els flòsculs exteriors amb lígula groga
SINÒNIMS: Inula dysenterica L.; Pulicaria palustris Hoffmanns. & Link; Pulicaria uliginosa Stev. ex DC.;  Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Euro-mediterrània

HÀBITAT: Molinio-Holoschoenion. Jonqueres i herbassars sobre sòls humits. Fins els 1600 metres d’altitud. Aquesta dels Alcavins del riu Cànyoles al pas per Vallada.

Herba amb tiges ramificades i tomentoses
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Formes vitals de Raunkjaer, són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Herba perenne, tomentosa, de 30-60 cm d’alçada, amb tiges ramificades

Les fulles caulinars abacen la tija
Fulles bassals peciolades que a la floració (antesi) estan marcides. Les del les tiges (caulinars) són ovado-lanceolades, alternes, de base acorada i abraçant la tija, amb el marge serrat, limbe de tacte aspre i ple de bonys.

Flòsculs interiors són tubulars i també grocs, com les lígules
Flors en capítols petits a l’àpex de llargs peduncles i bràctees involucrals cobertes de pèls i de glàndules. Flors exteriors amb lígules grogues, estretes i acabades en tres dentetes, i les interiors, també grogues, tubulars. Cinc estams i un ovari ínfer amb una estil acabat en dos estigmes. Floreix a finals de l’estiu.

Els pèls del vil·là s'obrin com una estrela
Fruit en aqueni coronat per una espècie de petit collar membranós i pel vil·là de pelets fins.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les veritables flors que constitueixen els capítols són d’ovari ínfer (epígines) i amb els pètals soldats en una sola peça (simpètales). El calze s’ha transformat en una corona de pèls o de petites peces escarioses, el que coneguem com vil·là, que només arriba al ple desenvolupament quan el fruit és madur. 

Bràctees involucrals amb pèls i la punta corbada cap enfora

USOS I PROPIETATS: En medicina popular s’ha emprat la infusió d’herba de Sant Roc, sense sucre, com antibacteriana per combatre les diarrees i la disenteria. És cardioestimulant i antihistamínica.
Antigament es cremava la planta a l’interior de les cases per tal de fumigar-les i fer desaparèixer els insectes, especialment les puces, d’ací el nom de Pulicaria.

SABIES QUE... el nom genèric Pulicaria deriva de “púlex” que significa puça, degut a que algunes plantes d’aquest gènere foren utilitzades com insecticida a l’antiguitat. 
El nom de l’espècie, dysenterica, és un derivat del llatí dysentericus,  que significa disentèric, que provoca o cura la disenteria.
Pius Font i Quer en el “Dioscòrides renovado” aporta una cita de Krocker que diu: “ En la guerra de Rússia contra els perses, l’exèrcit, atacat de disenteria, fou curat utilitzant només aquesta planta.”

Família Compositae (Asteraceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...