Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimarts, 2 d’octubre del 2012

Phlomis lychnitis L.


NOMS: Blenera. Candelera. Cresolera. Salvió blener. Herba blanca. Cua de gat. Mantòquia. Occità: Sauvio buscasso, Sàlvia sauvatja. Castellà : Candilera. Oreja de liebre. Candiles. Hierba de las torcidas. Mechera. Gallego: Matulera. Portuguès: Candeiolas. Salva-brava. Salva-da-serra. Francès: Lychnite. Phlomis lychnite. Anglès: Lamwick plant. Alemany: Filziges Brandkraut.

Flors en verticil·lastres bracteats
SINÒNIMS: Phlomis clusii Bubani; 

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània occidental. És una planta endèmica del sud de França i la península Ibèrica.

HÀBITAT: Thero-Brachypodion. Brolles, erms, prats secs sobre sòl preferentment calcari. Fins els 1600 metres d’altitud.

Mata perenne i tomentosa
FORMA VITAL: Camèfit: tipus biològic de les formes vitals de Raunkjaer que designa els vegetals que tenen les parts aèries persistents tot l'any però que tenen les gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm, de manera que  presenten avantatges respecte a les formes més grans com són una certa protecció de les gemmes contra les inclemències exteriors i una baixa transpiració i, d'altra banda, el fet que no tinguin necessitat de realitzar cada any processos de creixement, com s'esdevé en formes vitals més petites, les fa més resistents que aquestes.

DESCRIPCIÓ:  Mata perenne amb varies tiges (pluricaule), de 20-50 cm d’alçada, cobertes de toment que li dona un aspecte cendrós.

Fulles linear-lanceolades i amb molts pèls
Fulles linear-lanceolades i amb pecíol tan curt que semblen sèssils, oposades, gruixudes, amb el marge enter, verdoses a l’anvers i amb pèls a ambdues cares. Les fulles de les tiges són més curtes i més amples que les bassals.

Flors zigomorfes amb el pètal superior en forma de casc
Flors en verticil·lastres de 4-10 flors amb bràctees ovades acabades en punta. A la base de cada flor hi ha bractèoles linears cobertes de pèls. Flors hermafrodites i zigomorfes. Calze tubular acabat en cinc dents i pilós. Corol·la bilabiada de color groc; el llavi superior amb forma de casc emarginat  i el inferior trilobat. Quatre estams. Ovari súper. Floreix de maig a juliol

Fruit en tetraqueni
Fruit és una tetraclusa, és a dir, el tetraqueni típic de les labiades.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: S’anomena zigomorf un òrgan o una part orgànica que té un sol pla de simetria. En Botànica, s’aplica als òrgans o parts de la planta, normalment les flors, que posseeixen un pla de simetria bilateral, com les flors d’algunes lleguminoses, labiades o orquídies.

USOS I PROPIETATS: A l’antiguitat les fulles impregnades d’oli s’empraven com a metxa en les llenties i cresols, d’ací el nom popular de “candelera”.
Té propietats astringents molt útil per al tractament de hemorroides, antidiarreiques i febrífugues, i s’empra en infusió per previndre indigestions.
També s’empra en jardineria on té més èxit altra espècie, la Phlomis fruticosa, molt semblant però més lluïdora.

SABIES QUE... el genèric Phlomis ve del grec "phlomís o phlómos" nom que rebien algunes plantes del gènere Verbascum però també aquesta planta en el Dioscòrides o en Plini. El nom possiblement derive del grec “phlóx, phlogós”que significa flama, doncs aquestes plantes es feien servir de metxa o ble per fer llum.
L’epítet específic lychnitis deriva del grec "lýchnos" que significa llum; les fulles s'utilitzen per fer metxes i la planta té l'aspecte d'un canelobre.  
És una planta mel·lífera i si xuplem les flors veurem que estan molt dolces.

Família Labiatae (Lamiaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...