Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 20 d’octubre del 2012

Osyris alba L.


NOMS: Assots. Gessamí de llop. Ginesta blanca. Ginesta de bolles vermelles. Ginestó. Occità: Balajon, Brusc-fèr, Escobeta, Geneston, Rouvet. Castellà : Espantalobos. Guardalobo. Retama loca o blanca. Gallego: Xesta bravia. Xesta mansa. Portuguès: Cássia-branca. Ata-pulgas. Osíride. Italià: Ginestrella comune. Francès: Osyris blanc. Rouvet. Anglès: Poet's-cassia. Osyris. Alemany: Weißer Harnstrauch. Weiße Osyris. Grec: Πλευριτόξυλο. Φινοκαλίδι. 

Flors unisexuals que desprenen olor a mel
SINÒNIMS: Osyris mediterranea Bubani Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Rhamno-Quercion. Clematido-Osyrietum albae (óptim) . Garrigues, clarianes dels carrascars i pinars, runes, marges i vores de camins. Fins els 1300 metres d’altitud

Mata molt ramificada de fins un metre d'alçada
FORMA VITAL: Nanofaneròfit: en les formes vitals de Raunkjaer, les plantes amb els meristemes perdurables per damunt de 40 cm i per baix dels dos metres d’altura.

DESCRIPCIÓ:  Planta dioica, que fa una mata vivaç de fins poc més d’un metre d’alçada, molt ramificada amb tiges verdes, llargues i primes. És una planta hemiparàsita no especialitzada d’arrels.

Fulles esparses, lanceolades i de marge enter
Fulles són petites (1,5 a 3 cm de llarg per 1-4 mm d’amples) esparses, lanceolades, sèssils, amb el marge enter i sovint aplicades a la tija

Flors femenines solitàries i terminals
Flors unisexuals, monoclamídies i desprenen olor a mel. Les masculines en cimes laterals de poques flors; les femenines solitàries i terminals, amb estams atrofiats. Periant petaloide amb 3-4 lòbuls triangulars al voltant d’un disc nectarífer pla. Les masculines tenen 3-4 estams amb el filament curt. Les femenines amb l’ovari ínfer, un estil curt i un estigma normalment trilobat.   Floreix d’abril a juliol.

Fruit en drupa de color vermell brillant
Fruit  és una drupa globosa i vermella, amb una sola llavor, que madura d’agost a setembre.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: S’anomena hemiparàsita la planta parcialment paràsita. Presenta fulles verdes que fan la fotosíntesis i arrels absorbents amb haustoris que penetren a la planta parasitada per absorbir la sava i els nutrients. De vegades les plantes hemiparàsites estan especialitzades en parasitar unes espècies determinades, però no és el cas de l’assot.

Flors masculines en cimes laterals
USOS I PROPIETATS: S’ha emprat per fer graneres i com a combustible per encendre forns
Les arrels i els fruits tenen propietats astringents.

SABIES QUE... El nom del gènere, Osyris, ve del nom grec amb el que denominaven una mata que s’ha pensat que podria ser la ginesta.
L’epítet específic, alba, ve del llatí “albus, -a, -um, “ que significa blanc, segurament pel verd blanquinós, glauc, de la planta.

Família Santalaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...