Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 17 d’octubre del 2012

Reseda lutea L.


NOMS: Gualda. Gavarró. Bufadors. Enturió. Galda. Gandalla. Pebre de ruc. Marduixí bord. Occità: Erbo di jusiòu, Gauda, Èrba jauna. Castellà : Gualdón. Pacífica. Reseda amarilla. Sosiega-amiga. Basc: Erezea. Horika-belarra. Portuguès: Minhonete. Italià: Reseda comune. Francès: Réséda bâtard, Réséda jaune, Réséda sauvage. Anglès: Wild mignonette. Alemany: wilde Resede. Gelber Wau. Neerlandès: Wilde Reseda. Grec: Ώχρα. Βρωμούσα η κίτρινος.

Pètals superiors dividits en tres lòbuls, el central liciniat
SINÒNIMS: Reseda benitoi Sennen; Reseda gracilis Ten.; Reseda ibicensis Pau; Reseda longipedunculata Pau;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Pluriregional

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Camps, voresde camins, llocs alterats. Entre els 100 i els 1700 metres d’altitud

Planta amb diverses tiges
FORMA VITAL: Hemicriptòfit: en la classificació de les Forma vital de Raunkjaer són aquelles plantes vivaces que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus  renoven la part aèria cada any, ja que no la conserven durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ:  Planta amb varies tiges d’un a tres pams d’alçada,

Fulles caulinars trisectes
Fulles bassals en roseta enteres amb llarg pecíol i marge enter o, de vegades, trisectes, com les caulinars, o pinnatisectes

Calze amb 5-6 sèpals linears persistents a la fructificació
Flors en inflorescències en raïm, bracteades. Calze amb 5-6 sèpals persistents i linears. Corol·la amb pètals grocs, el superior amb tres lòbuls, el del centre laciniat i els laterals falcats, els laterals menors i asimètrics, i els inferiors amb el limbe molt reduït. 15-20 estams més o menys de la mateixa grandària que els pètals. Floreix a finals de l’hivern, en la primavera i l’estiu.

Càpsula acabada en tres petites dents
Fruit en càpsula pèndula cilíndrica, truncada i acabada en tres dents petites.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Una càpsula és un tipus de fruit sec que s’obri en madurar per a alliberar les llavors (dehiscent). En general conté més d’una llavor en cada u. Es forma a partir d’un ovari súper, i la dehiscència pot adoptar nombroses formes distintes.

Inflorescències en raïm
USOS I PROPIETATS: Antitussigen
Les arrels s’han emprat, des del primer mil·lenni abans de Crist, per aconseguir un tint groc, però l’espècie més usada amb aquesta finalitat era Reseda luteola

SABIES QUE... El nom genèric, Reseda, deriva del llatí “resedo” = calmar, assossegar, i ja el va emprar Plini per a referir-se a una planta que s’utilitzava per alleugir les inflamacions i els infarts.
L’epítet específic lutea, deriva del llatí “luteus, -a, -um” que vol dir de color groc, en referència al les flors grogues.
Les plantes silvestres són molt mel·líferes, molt visitades per les abelles.

Família Resedaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...