Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 29 de gener del 2015

Gagea durieui Parl.


NOMS: Gàgea. Estel groga. Castellà: Estrella amarilla. Anglès: Yellow Star-of-Bethlehem

Inflorescències cimoses d'1-4 flors
SINÒNIMS: Gagea iberica A.Terracc.; Gagea foliosa subsp. durieui (Parl.) G. López

DISTRIBUCIÓ: Mediterrània occidental (Ibero-magribí)

HÀBITAT: Oleo-Ceratonion. Erms, pastures pedregoses, clarianes de bosc i escletxes de roca, especialment sobre sòl calcari o margós. Dels 200 als 1000 metres d’altitud.

Herba petita, de fins 15 cm d'alçada
FORMA VITAL: Geòfit: en les formes vitals de Raunkjaer, plantes vivaces que durant l'època favorable produeixen òrgans de reserva subterranis on s'acumulen els nutrients per a sobreviure durant l'època desfavorable.

DESCRIPCIÓ: Petita planta bulbosa, de fins 15 cm d’alçada, amb una tija de poc més d’un mil·límetre de diàmetre, sovint amb bulbils a l’axil·la de la primera fulla caulinar.

Dues fulles basals, i les caulinars ciliades
Fulles basals (2) filiformes i massisses. Una o dues fulles caulinars, linear-lanceolades i ciliades.

Flors amb sis tèpals
Flors en inflorescències cimoses d’1-4 flors hermafrodites, trímeres, amb pedicels glabres i sis tèpals lliures de color groc, atenuats a l’àpex. Androceu amb sis estams lliures inserits a la base dels tèpals. Gineceu d’ovari súper amb estil persistent acabat en estigma trilobulat i capitat.

Fruit en càpsula trígona
Fruit en càpsula loculicida trígona.

Revers dels tèpals amb una franja longitudinal verdosa
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Els bulbs són òrgans formats per una tija ampla i molt curta, i diverses fulles que l’embolcallen: són, doncs, gemmes subterrànies especialitzades. Els bulbs de les tulipes (Tulipa) per exemple, porten fulles del tipus catafil·le, mentre que les dels alls i les cebes (Allium) queden envoltats per les beines tancades i engruixides de fulles que ja no són funcionals. En el primer cas es parla de bulbs esquamosos i, en el segon, de bulbs tunicats. Tant els uns com els altres produeixen petits bulbs que, en descompondre’s el bulb vell, donaran lloc a nous individus. Els bulbs són especialment freqüents a les liliàcies.


ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Gagea és en honor a Sir Thomas Gage (1781 -1820), un noble anglès aficionat a la botànica.

L’epítet específic durieui és en honor al botànic francès Michel Charles Durieu de Maisonneuve (1796-1878) autor d’una Flora del Nord d’Africa (Algèria). Durieu era capità de l’exèrcit francès quan va ser comissionat per acompanyar una expedició científica a Espanya, i durant aquest temps va anar prenent-li el gust a la botànica.

Gagea durieui va ser descrita per Filippo Parlatore i Louis Charles Trabut en Fl. Algérie, Monocot.: 73. 1895 Algérie, Monocot.: 73. 1895

Família Liliaceae


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...