Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 2 de febrer del 2015

Brassica fruticulosa subsp. cossoniana (Boiss. & Reut.) Maire


NOMS: Bràssica fruticulosa. Francès: Chou ligneux. Italià: Cavolicello. Cavolo rapiciolla. Anglès: Mediterranean Cabbage. Twiggy Turnip. Alemany: Strauch-Kohl.

Flors agrupades en raïms
SINÒNIMS: Brassica cossoniana Boiss. & Reut. in Boiss.

DISTRIBUCIÓ:  Sud-oest Mediterrani. Ibero-magrib.

HÀBITAT:  Chamaeropo-Rhamnetum. Llocs àrids i assolellats, amb vegetació poc densa, camps de secà, herms. Entre els 100 i els 700 metres d’altitud.

Tiges erectes ramificades
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba lleugerament lignificada a la base, de fins mig metre d’alçada, amb tiges erectes, ramificades i piloses.

Fulles basals pinnatipartides
Fulles inferiors en roseta, pinnatipartides, amb 2-3 parells de segments amples, mentre que les superiors són oblongues i tendeixen a ser de marge enter, tot i que ordinàriament és setulós.

Quatre pètals amb els limbes en creu
Flors agrupades en raïms, hermafrodites, tetràmeres. Calze amb quatre sèpals pilosos. Corol·la formada per quatre pètals grocs. Androceu amb dos estams curts i quatre de més llargs. Gineceu amb ovari súper i pistil acabat en estigma enter. Floreix d’octubre a maig.

Fruit en síliqua
Fruit en síliqües d’uns 3 cm, amb pedicel d’1-2 cm i bec de 3-5 mm, que presenta protuberàncies seriades, com un collaret (torulosa).

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les flors de les Brassicaceae duen quatre sèpals, dels quals dos s’insereixen un xic per sota dels altres dos, i quatre pètals iguals en els que s’aprecia clarament l’ungla i el limbe. Els limbes es disposen en creu, fet que ha donat nom a la família, Cruciferae (en forma de creu) fins que s’ha canviat pel del gènere més representatiu: Brassica (Brassicaceae)

Calze amb pèls
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: Brassica és el nom de la col, emprat per diversos autors llatins com, per exemple, Plaute (segle III-II aC), però l’origen del nom és incert i es perd entre els elements grecs o celtes. Diversos textos, si més no, fan la referència etimològica amb la paraula grega "Βράσκη braske" que, segons Hesiqui, utilitzaven els italians en la Magna Grècia per indicar la col.
L’epítet específic fruticulosa deriva de “fruticosus” brots bons, que ve de “frutice” arbust o planta llenyosa.  L’epítet de la subespècie, cossoniana, és en honor del botànic francès Ernest Staint-Charles Cosson (1819-1889)
El gènere Brassica és natiu de les zones temperades de clima mediterrani de l’oest d’Europa. Engloba espècies d’especial interès agrícola, doncs a aquest gènere pertanyen la mostassa, la colza, la col amb totes les seues variants, el bròquil, la floricol, el nap, la bleda... i també inclou vàries maleses.

Família Cruciferae (Brassicaceae)


1 comentari:

  1. Se sembla molt a la "rabaniza blanca" i al "jaramago" que trovo per aquí, totes dues son Diplotaxis.
    Una abraçada, Manel.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...