Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dilluns, 5 de gener del 2015

Atriplex patula L.


NOMS: Salat de fulla estreta. Blet bort. Castellà: Armuelle silvestre. Armuelle. Portuguès: Armolas. Italià: Atriplice erba-corregiola. Francès: Arroche étalée. Anglès: Common orache, Iron root. Alemany: Gemeine Melde. Ruten-Melde. Neerlandès: Uitstaande Melde.

Inflorescències paniculades
SINÒNIMS: Atriplex ceretana Senn.

DISTRIBUCIÓ: Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt del continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Comunitats ruderals, camps de cultiu, vores de camins, marges, sobre sòls humits. Fins els 1000 metres d’altitud

Llargues tiges erectes o prostrades
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba amb llargues tiges glabres molt obertes i laxes, prostrades o erectes, de fins un metre d’alçada.

Fulles esparses linear-lanceolades
Fulles esparses, atenuades en pecíol, linears o lanceolades, de vegades amb un parell de lòbuls a la base orientats cap a l’àpex de la fulla, mai cap a la base, marge enter o dentat.

Flors masculines amb cinc estams
Flors en inflorescències paniculades, unisexuals, amb cinc tèpals poc aparents, les masculines amb cinc estams i les femenines amb un gineceu súper. Duen dues petites bràctees oposades que es mantenen i creixen fins a la maduració del fruit. Floreix a l’estiu i tardor, de juliol a novembre.

Fruit en aqueni dins les valves fructíferes
Fruit en aqueni tancat entre valves fructíferes romboïdals persistents

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les plantes del gènere Atriplex reben, en general, el nom comú de salats degut a que, com adaptació a la dificultat d’extreure l’aigua dels sòls salins en què arrela, presenten les fulles més o menys crasses i el suc cel·lular també salabrós.


USOS I PROPIETATS: Les fulles s’han emprat en medicina popular com emmenagog i laxant.
És una planta halòfita (tolerants a la sal) i és capaç d'acumular grans quantitats de sal en els seus teixits, per la qual cosa s'ha proposat per a la bioremediació de llocs contaminats amb sal.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere, Atriplex¸deriva d’atriplex, una llatinització del grec "ατραϕαξυς atraphaxis" compost del prefix privatiu “α- a-” i de "τρέφω trefo" nutrir, alimentar, és adir, no nutrient, per l’escàs valor nutritiu d’aquest gènere.
L’epítet específic patula ve del llatí  patulus, -a, -um” i significa ample, estès, per l’hàbit d’aquesta espècie.
Atriplex patula va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 2: 1053–1054. 1753

Família Chenopodiaceae (Amaranthaceae)


1 comentari:

  1. Can you tell us more about this? I'd want to find out more details

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...