Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 15 de gener del 2015

Poa annua L.

NOMS: Maimort, Pelosa, Peu de boc, Poa anual, Pèl de bou, Pèl de ca. Castellà: Espiguilla, Hierba de punta, Poa. Occità: Margaioun. Portuguès: Cabelo-de-cão. Erva-das-galinhas. Italià: Fienarola annuale. Francès: Pâturin annuel. Anglès: Annual bluegrass, Annual meadow grass. Alemany: Einjährige Rispe. Einjähriges Rispengras. Spitzgras. Neerlandès: Straatgras. Grec: Πόα η ετήσια. Rus: Мя́тлик одноле́тний. Ucraïnès: Тонконіг однорічний. Xinès: 早熟禾
Flors en panícula laxa
SINÒNIMS: Poa annua subsp. annua;
DISTRIBUCIÓ: Cosmopolita i subcosmopolita. Es diu de distribució cosmopolita les espècies que es distribueixen, com a mínim, per tres continents diferents de forma natural.
Cespitosa de fins un pam d'alçada
HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Vores de camps de secà i de regadiu, camins, erms, pastures i llocs ruderals. Fins els 1600 metres d’altitud.
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.
DESCRIPCIÓ: Gramínia cespitosa de fins un pam d’alçada, glabrescent,
Lígula membranàcia
Fulles de beina llisa i aplanada, limbe pla, de prefoliació plegada, curtes i romes a l’àpex, suaus, de color verd clar, amb el marge finament dentat. Les puntes de les fulles en forma de caputxa o proa de vaixell és una característica del gènere. La lígula és membranàcia, oblonga i sense aurícules.

Espiguetes amb 3-6 flors
Flors en panícula laxa de forma triangular, erecta, amb branques solitàries o geminades. Espiguetes amb 3-6 flors amb pèls però sense aresta; de vegades tenyides de porpra. Glumes desiguals que arriben a la meitat de l’espigueta. Floreix tot l’any
Fruit en cariopsi
Fruit en cariopsi que serà viable durant alguns anys.
CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Aquesta espècie és especialment efectiva en la seua adaptació al medi (es troba fins l’Antàrtica). Als camps d’esport on el manteniment és fort, amb baixa altura de tall, fertilització, reg, etc. que no permet la floració, la Poa annua es fa perenne, adquirint un hàbit de creixement estolonífer (Poa annua var. reptans)
USOS I PROPIETATS: És una herba que forma part de les praderes o gespes decoratives o esportives com els camps de golf, tot i que de vegades es considera una mala herba d’aquestes gespes, doncs fa taques de color verd clar entre el verd intens de la gespa decorativa.
ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Poa deriva del grec “poa” que significa herba, especialment la que s’empra com farratge.
El nom específic annua és un epítet llatí que significa anual, doncs és una planta de cicle anual.
El pol·len és al·lergogen i pot provocar trastorns al·lèrgics en persones susceptibles.
Poa annua va ser descrita per Carles Linné i publicada en Species Plantarum 1: 68. 1753.
Família Gramineae (Poaceae)

1 comentari:

  1. Aquesta Poa la conec, hi ha a tot arreu.
    Molt maques les fotos, Manel. Una abraçada

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...