Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dissabte, 18 de febrer del 2012

Helichrysum stoechas (L.) Moench


NOMS: Botges. Sempreviva de muntanya. Herba capçotera. Flor de mort. Flor de Sant Joan. Flors de tot l'any. Ramell de Sant Ponç. Ramell de tot l'any. Sempreviva borda. Perpetuïna. Maçanelles. Guirnalda. Occità: Flor del bon dieu, Immortala jauna, Inmourtalo, Saureta, Èrba de catarri. Cast. Manzanilla bastarda. Perpetuas de monte o silvestres. Siempreviva. Jabatera.  Gall. Carrasca de san Xoan. Eusk. Betibizi. Dolda belarr. Loreche bat. Port. Crisanto. Perpétua. Rosmarinho bravo. Italià: Perpetuini profumato.  Francés: Immortelle commune. Anglés: Golden Cassidony. Common shrubby Everlasting. Alemany: Gewöhnliches Sonnengold. Immortelle. Holandés: Gele Strobloem. Grec: Ελίχρυσο η στοιχάς. Αμάραντο. Ελίχρυσον.

Capítols de sempreviva
SINÒNIMS: Helichrysum decumbens Cambess.; Helichrysum bitterrense H. J.Coste ;   Helichrysum citrinum Ces. Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Ononido-Rosmarinetea.  Thero-Brachypodietea. Coscollars oberts i assolellats, vores de camins i erms, en terrenys pobres i pedregosos. Des del nivell del mar fins els 1300-1600 metres d’altitud.

Mata petita de tiges erectes
FORMA VITAL: Camèfit:  vegetals amb les parts aèries persistents tot l'any però que tenen les seves gemmes persistents a un nivell de terra inferior als 25-50 cm.

DESCRIPCIÓ:  Petita mata de fins 50 cm d’alçada, amb les tiges lignificades a la base (sufruticosa) i erectes.

Fulles alternes, linears, tomentoses
Fulles linears i blanquinoses pel toment que les cobreix, marge enrotllat (revolut), amb olor que recorda el curri

Flors tubulars grogues
Flors en inflorescències en corimbes de capítols globosos rodejats per bràctees imbricades, coriàcies, del color de la palla. Flors tubulars, daurades, les internes hermafrodites i les externes femenines. Floreix en primavera i estiu.

Fruit en aqueni amb plomall curt
Fruit en aqueni obscur amb glàndules blanquinoses i brillants, amb curt vil·là.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES:Un  corimbe és una  inflorescència en què els peduncles naixen de punts diferents de la tija i s'eleven fins a un mateix nivell, a diferència de la umbel·la en la què els pedicels arranquen radialment d’un mateix punt i tenen, sovint, la mateixa longitud. 

Capítols amb les flors seques
USOS I PROPIETATS: Antigament s’empraven les flors en medicina natural com espectorant i febrífug, per calmar catarros. Actualment sembla que no fa cap efecte real.
És molt apreciada en decoració per fer centres de taula, quadres, etc. doncs els capítols daurats es conserven bé secs.
Per a prevenir i curar les hemorroides, deien que era suficient amb posar uns manolls de sota el matalàs. 

Bràctees imbricades, coriàcies, de color daurat
SABIES QUE... el nom genèric, Helichrysum, per a uns autors deriva del grec “helios”, que significa sol, i “chrysos” que significa or, pel color de les flors, i per a altres autors ve del grec “helix”, que significa espiral, sinuós, per la forma retorçuda de les tiges, i “chrysos”, pel color de les flors.
El nom específic de stoechas ve de les illes que els grecs antics denominaven Stoichades i ara coneguem per les illes Hieres. Aquest apel·latiu el reben varies plantes que, sembla, creixien en aquesta illa.
Pel seu color i durabilitat s’empraven per fer corones per als difunts pel que un dels noms populars és flor de mort. En altres llocs, com Catalunya, diu Laguna que s’anomena guirnalda, perquè les donzelles confeccionaven garlandes amb aquestes flors.
El Dioscórides diu que és una planta amb la que solien coronar-se els ídols.
Encara s’utilitzen per a la confecció del mant floral del Corpus.

Família Compositae (Asteraceae)

6 comentaris:

  1. deseariaencontrar semillas de helicrisum estohecha o itálicum como puedo conseguirlo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Puedes encontrar semillas en viveros on line, pero son carísimas porque venden en paquetes de kilo (más de 600€ el kilo) pero si esperas al verano y sales por el monte mediterráneo seguro que encuentras plantas con la semilla madura. Germinan con facilidad.
      Un saludo

      Elimina
  2. Busco y no la encuentro la semilla de la llamada científicamente Helichrysum stoechas, si alguien sabe donde puedo comprar la semilla, o la palnta, os lo agradezco.

    ResponElimina
  3. Busco y no la encuentro la semilla de la llamada científicamente Helichrysum stoechas, si alguien sabe donde puedo comprar la semilla, o la palnta, os lo agradezco.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Enrique
      En tiendas online puedes encontrar semillas y plantes, por ejemplo en:
      Plaza Mayor Centro: http://www.plazamayorcentro.com/es/arbustos/37086-helichrysum-stoechas-siempreviva-helicriso.html
      Intersemillas: http://www.intersemillas.es/catalogo_detalle_especie.php?tipo=11&id=20
      Viveros del Pozo: http://www.viverosdelpozo.com/venta-online/ca/aromticas/407-perpetua-helichrysum-stoechas.html
      Microterra: http://microterra.es/productes/plantes-medicinals/perpetua-siempreviva-helichrysum-stoechas-l/

      Elimina
  4. Corregiu: *guirnalda: garlanda (potser un calc del castellà)

    *inmourtalo (grafia no normativa) : immortala

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...