Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 22 de febrer del 2012

Torilis arvensis (Huds.) Link ssp. neglecta Thell.


NOMS: Julivert bord. Catxurros. Safranària borda. Torilis negligida. Pastanaga borda. Cast. Bardanilla. Cachurros. Caillo. Cominos bordes. Perejil borriquero. Port. Salsinha. Italià: Lappolina canaria. Zecca . Francés: Torilis négligé. Anglés: Spreading Hedgeparsley. Alemany: Acker-Klettenkerbel. Feld-Borstendolde. Holandés: Akkerdoornzaad.

Umbel·la detorilis
SINÒNIMS: Torilis neglecta  Spreng. ; Torilis dominici Sennen;   Torilis helvetica var. neglecta (Spreng.) Merino;   Torilis infesta var. neglecta (Spreng.) Lange in Willk. & Lange.

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Espècie que prefereix les zones humides, aiguamolls, vores de torrents, etc. fins els mil metres d’altitud.

Fruits
FORMA VITAL: Teròfit: planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba anual que pot arribar als dos metres d’alçada

Fulles pinnatisectes
Fulles molt variables; les bassals pinnatisectes i les superiors poden ser trifoliades, dentades o lobades

Corol·la amb pètals desiguals, els exteriors majors
Flors en umbel·les terminals compostes, sense o amb poques bràctees, al final d’un llarg peduncle; umbèl·lules radials. Flors hermafrodites i masculines. Calze amb sèpals petits, triangulars i persistents. Corol·la amb pètals blancs desiguals, i els de les flors exteriors majors.

Fruits amb els agullons
Fruit plens d’agullons per a facilitar la dispersió de les llavors enganxant-se al pèl dels animals.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Umbel·la ve del llatí umbra, que significa ombra, i en italià o anglés designa el paraigua (ombrello i umbrella respectivament). En botànica defineix un tipus d’inflorescència format per un conjunt de pedicels que surten d’un eix central, com les barnilles d’un paraigua. En les umbel·les compostes a l’àpex de cada pedicel hi ha un altra umbel·la més petita que rep el nom d’umbèl·lula.

Umbel·la amb umbel·lules radials
USOS I PROPIETATS: Com podem deduir pel significat del nom de la subespècie (neglecta= no apreciada) no coneguem cap ús o propietat aprofitable pels humans.

SABIES QUE... el nom genèric, Torilis, és una creació arbitrària del botànic francés Michel Adanson (1727-1806) en l’obra Familles naturelles des plantes (1763). Alguns autor relacionen el nom amb el grec toréo que significa foradar, fendir, en al·lusió als fruits espinosos.

L’epítet  específic, arvensis, procedeix del llatí “arva”, que significa camp de conreu, és a dir, que es tracta d'una espècie que apareix en camps cultivats.
El nom de la subespècie, neglecta, ve de “neglectus”, que significa no apreciat.
És una de les plantes preferides per les erugues de la papallona rei (Papilo machaon)

Família Umbelliferae (Apiaceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...