Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dimecres, 8 d’agost del 2012

Cardamine hirsuta L.


NOMS: Cardàmine. Creixenet hirsut. Occità: Creissoun sóuvage. Castellà: Berro de los prados. Mastuerzo menor. Panillas. Portuguès: Agriao menor. Cardamina pilosa. Francès: Cardamine hirsute, Cardamine hérissée. Italià: Billeri primaticcio. Anglès: Small Bittercress. Hairy Bitter-cress. Alemany: Behaartes Schaumkraut. Garten-Schaumkraut. Vielstengeliges Schaumkraut. Neerlandès: Kleine Veldkers.
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

Les flors són sobrepassades pels fruits inferiors
DISTRIBUCIÓ:  Holàrtica: L’ecozona holàrtica fa referència als hàbitats que es troben a través del conjunt dels continents de l'hemisferi nord.

HÀBITAT: Ruderali-Secalietea. Herbassars nitròfils sobre sòls humits. Fins els 1400 metres d’altitud.

FORMA VITAL: Teròfit: En la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba amb tiges de fins 40 cm d’alçada i pèls curts.

Roseta bassal amb fulles pinnatisectes
Fulles bassals en roseta verdes a l’antesi, amb pecíol, molt dividides, pinnatisectes i amb pèls, amb el lòbul terminal més gran i arrodonit. Les fulles de la tija (caulinars) són escasses i més petites, amb un pecíol curt.

Flors amb quatre pètals lliures
Flors en raïms sobrepassades pels fruits inferiors, Quatre sèpals amb pèls. Quatre pètals blancs i lliures. Quatre estams (de vegades 5 o 6). Ovari súper. Floreix de febrer a maig.

Fruit en síliqua dehiscent
Fruit en síliqua dehiscent erecta que sobrepassa la flor, disposada en paral·lel a l’eix principal de la inflorescència (raquis). Les valves s’obrin enrotllades quan maduren.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Antesi deriva del grec “anthos”, que significa flor, i defineix el període durant el qual la flor està totalment oberta i és funcional. També es pot referir a l'arribada d'aquest període, o sigui, a la florida o floració.

Fulles caulinars més petites i de pecíol més curt
USOS I PROPIETATS: Pot menjar-se com una herba amarga.
Al llocs freds pot utilitzar-se com a planta de cobertura del sòl nu, però si maduren les llavors pot escampar-se més enllà del que desitgem.

SABIES QUE... el genèric Cardamine deriva del grec “kardamíne”, nom amb el qual es denominava en el Dioscórides “altra classe de sisýmbrion que creix als llocs aquosos amb el gust del creixent (Rorippa Nasturtium-aquaticum L.) “
L’epítet específic, hirsuta, ve del llatí “hirsutus, -a, -um” que significa eriçat, cobert de pèl rígid i aspre al tacte, en referència als pèls, més o menys llargs, del indument.
Aquesta planta és un refugi per al pugó (poll), el que junt a la facilitat de germinació de les llavors fa que siga considerada una mala herba.

Família Cruciferae (Brassicaceae) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...