Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

divendres, 3 d’agost del 2012

Anacyclus clavatus (Desf.) Pers.


NOMS: Panigroc.  Camamil·la loca. Castellà : Manzanilla de los campos. Magarza. Botoncillo. Manzanillon. Gallego: Pampillos. Italià: Camomilla tomentosa. Francès: Anacycle tomenteux. Anacycle en massue. Anglès: White Anacyclus. Alemany: Keulige Flügelfruchtkamille. Keulen-Bertram.

Flors en capítols amb les exteriors ligulades
SINÒNIMS: Anacyclus capillifolius Maire; Anacyclus tomentosus DC. in Lam. & DC.; Anthemis clavata Desf.; Anthemis pubescens Willd.;Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario
Principio del formulario
Final del formulario

DISTRIBUCIÓ:  Mediterrània

HÀBITAT: Hordeion leporini.  Vores de camins, herbassars nitròfils secs, rotondes, llocs ruderals, fins els 1100 metres d’altitud

Herba de tiges erectes i piloses
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ:  Herba de fins 40 cm d’alçada, amb tiges ramificades, erectes i amb pèls

Fulles molt retallades
Fulles retallades en lòbuls quasi linears amb l’àpex mucronat

Capítols, de receptecle pla, amb la típica forma de les margarides
Flors en capítols tipus margarida, amb flors grogues tubulars (flòsculs) hermafrodites, al botó central, i flors exteriors femenines amb lígula blanca.  El receptacle pla la diferència de la camamilla (Matricaria recutita) i de la camamilla borda (Anthemis arvensis) que comparteixen hàbitat. Floreix de maig a juny.

Fruits en aqueni alat
Fruit en aquenis obovats. Els exteriors amb petites ales

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Les lígules del panigroc amaneixen plegades, tocant el peduncle, i avançant el dia van obrint-se fins quedar esteses. Aquest fenomen, que es dona en algunes plantes, és una resposta a la llum, i rep el nom de fotonàstia.

Bràctees del involucre amb el marge escariós
USOS I PROPIETATS: Pot emprar-se com ornamental.
No es recomanable usar-la per rentar els ulls doncs provoca coentor i irritació.

SABIES QUE... El nom genèric, Anacyclus, deriva del grec i significa circumvolució, en referència a la forma arrodonida de les llavors.
L’epítet específic, clavatus, deriva del llatí “clavatus” que significa ple de claus. Segurament perquè els folíols de les fulles linears acuminades, acaben en punta, com un clau.

Família Compositae (Asteraceae)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...