Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 15 d’octubre del 2015

Cyrtomium falcatum (L. f.) C. Presl


NOMS: Falzia murera. Castellà: Cirtomio, Helecho acebo. Italià: Felce falcata. Francès: Aspidie en faux. Fougère-houx. Anglès: House Holly-fern. Japanese netvein Hollyfern. Alemany: Bogen-Sichelfarn.

Sorus esparsos de manera irregular
SINÒNIMS: Polypodium falcatum L. f.;  Polystichum falcatum (L. fil.) Diels

DISTRIBUCIÓ: Procedeix de l’est d’Àsia.

HÀBITAT: Cultivada com ornamentals, pot aparèixer assilvestrada en ambients ombrívols i humits, al fons de barrancs i torrents, als clevills de les roques i dels murs. Fins els 300 metres d’altitud.  

Falguera amb un rizoma robust
FORMA VITAL: Hemicriptòfit:  Del grec antic “hémi” mig, “cryptos”  amagat, i “phuton”  planta ; en la classificació de les Formes vitals de Raunkjaer són aquelles plantes que han optat per una estratègia ecològica de mantenir els seus meristemes arran de terra en l'estació desfavorable, de manera que aquest tipus de plantes renoven la part aèria cada any. En l'estació desfavorable, les parts vives de la planta mig s’amaguen (les parts subterrànies i borrons arran del sòl), mentre que les seues parts aèries es dessequen i desapareixen.

DESCRIPCIÓ: Falguera amb un potent rizoma curt, de color bru obscur, del qual surten les frondes ascendents

Frondes de més de mig metre
Fulles, anomenades frondes en les falgueres, formen una mata compacta de més de mig metre, amb frondes compostes per un número imparell de pinnes (imparipinnades) coriàcies, ondulades, falcades, amb el marge dentat i acuminades, glabres, d'un verd brillant per l’anvers i amb els sorus carregats d'espores en la part inferior o revers de color verd apagat. 

Sorus protegits per l'indusi de marge irregular
Els sorus són rodons i estan esparsos irregularment pel revers de les fulles. Indusi de marge irregular i caduc. Apareixen entre abril i setembre.

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: En les falgueres un sorus és un grup estructures que produeixen i contenen espores (esporangis). Els sorus formen una massa groguenca o marronosa a la vora o per sota d'una fronda fèrtil i, en algunes espècies, els estan protegits per una esquama de teixit anomenat indusi, que forma una coberta protectora. Els sorus poden ser circulars o linears, i la forma de l’alineació és variable segons les espècies.

Sorus al revers de les pinnes
USOS I PROPIETATS: S’empra com a planta ornamental, per la decorativa roseta de frondes.
En medicina popular s’ha emprat el rizoma per combatre els cucs intestinals, és a dir, com antihelmíntic

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El genèric Cyrtomium deriva del grec "κύρτωμα kyrtoma" arc, curvatura, pel disseny de la nervadura de les fulles. L'epítet específic falcatum ve del llatí "falx fálcis" falç, per la forma de les fulles falcades.
A les Illes Canàries i està inclosa en el registre de les plantes exòtiques potencialment invasores, doncs en climes suaus i humits les espores germinen amb facilitat i són difícils de controlar, posant en perill la flora autòctona que habita els mateixos indrets.

Cyrtomium falcatum va ser publicat per Carl Bořivoj Presl, en Tentamen Pteridographiae 86. 1836.

Família Polypodiaceae (Dryopteridaceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...