Quan passegem pel camp o pel jardí ens creuem amb multitud d’animals i plantes als quals no prestem atenció per considerar-los insignificants, els mirem sense veure’ls, els trepitgem sense adonar-nos-en, ignorants de l’enorme bellesa d’aquests essers petits i els milers d’anys d’especialització i adaptació al medi de la seua morfologia. Aquest blog intentarà mostrar eixe món i donar a conèixer alguns dels seus secrets.

dijous, 29 d’octubre del 2015

Conyza canadensis (L.) Cronq.


NOMS: Coniza canadenca. Pinet. Cànem bord. Castellà: Erigerón del Canadá. Hierba de burro. Coniza. Gallego: Eixerón. Occità: Canebe bastard. Portuguès: Avoadinha. Italià: Saeppola canadese. Francès: Vergerette du canada, Vergerolle du canada. Anglès: Horseweed. Canada Fleabane. Coltstail. Fleawort. Alemany: Kanadischer Katzenschweif. Kanadisches Berufkraut. Neerlandès: Kanadese Fijnstraal.

Inflorescència en panícula amb capítols petits
SINÒNIMS: Erigeron canadensis L.

DISTRIBUCIÓ: Procedent d’Amèrica del Nord i naturalitzada a tota la Península Ibèrica.

HÀBITAT: Chenopodietalia muralis. Herbassars ruderals terofítics, camps, vores de camins i carreteres. Fins els 1200 metres d’altitud

Herba simple i erecta
FORMA VITAL: Teròfit: en la classificació de les formes vitals de Raunkjaer, una planta capaç de completar tot el seu cicle en l'estació favorable, de manera que en l'època desfavorable només en resten les llavors. Inclou les plantes anuals.

DESCRIPCIÓ: Herba de tija simple erecta, glabrescent o amb pocs pèls, acanalada, que pot assolir dos metres d’alçada. Ramifica només a la inflorescència. Es pot confondre amb la coniza bonarienca (Conyza bonariensis) però aquesta és molt més peluda i de color grisenc, més menuda i amb tiges ramificades.

Fulles linear-lanceolades de marge enter
Fulles linear-lanceolades, enteres, glabrescents, sovint amb el marge ciliat, abundants

Flors exteriors femenines amb petita lígula blanca
Flors en panícula cilíndrica amb molts capítols petits amb les flors externes femenines proveïdes de lígula blanquinosa i les centrals hermafrodites tubulars i groguenques. Involucre amb bràctees glabres o laxament pubescents. Floreix a l’estiu fins la tardor, entre juliol i novembre però segons el clima pot florir durant tot l’any.

Fruit en aqueni amb vil·là
Fruit en aqueni amb papus

CURIOSITATS BOTÀNIQUES: Des del punt de vista evolutiu, les compostes representen el grup més avançat dins de les dicotiledònies. En general acumulen inulina com a substància de reserva, en comptes de midó i solen presentar un sistema secretor ben desenvolupat. L’èxit evolutiu de les compostes podria estar en relació amb la facultat de sintetitzar determinades substàncies químiques, tòxiques o desagradables per als herbívors, que fan que els animals rebutgen sistemàticament aquestes plantes.


USOS I PROPIETATS: Planta rica en olis essencials, amb una aroma característica, que té propietats hipoglucemiants, emmenagogues, astringents, homeopàtiques, vermífugues, diürètiques, tòniques i per alleugerar el restrenyiment. Les tiges en infusió s’empren per combatre el sagnat intestinal, la presència de paràsits intestinals i la inflamació del tracte urinari. El seu pol·len pot causar dermatitis de contacte en persones al·lèrgiques.

ETIMOLOGIA I CURIOSITATS: El nom del gènere, Conyiza, deriva del grec “konops” puça, o “konis” pols. En referencia a que la planta seca i molta en pols s’emprava per repel·lir insectes. El mot "konyza", era usat per Hecateu, Aristòtil i Teofrast per referir-se a una planta pulicaria, és a dir, insecticida, per combatre les puces.  
El genèric del sinònim Erigeron deriva del grec "éri" prompte, pel matí, i "ghéron" vell, en referència a la curta durada de les flors, que envelleixen en poc temps.
El nom específic canadensis és un epítet geogràfic que al·ludeix a la seva localització en Canadà.

Als animals no els agrada aquesta planta pel seu sabor amarg, i és una planta resistent a l'herbicida més comú, que és el glifosat, el que la converteix en una espècie invasiva i problemàtica per als conreus.

Conyza canadensis va ser descrita per (L.) Cronquist i publicada en Bulletin of the Torrey Botanical Club 70 (6): 632. 1943

Família Compositae (Asteraceae)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...